Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Elindult a száraz november – jöhet egy hónap alkoholmentesség?

2019. November 5.

Ahogy a száraz január, úgy a száraz november is egyre népszerűbb „szokás” a világon. Előbbi segít az ünnepek után helyrepofozni a bankszámlánkat – no meg persze a lestrapált szervezetünket, utóbbi pedig hasonló elvek mentén a nagy decemberi dorbézolásokra próbál felkészíteni. És hogy mit is takar az elnevezés pontosan? A válasz roppant egyszerű: aki úgy dönt, hogy vállalja a kihívást, egész hónapban lemond az alkoholos italok fogyasztásáról.

Létezik tudományos háttere a száraz hónapoknak?

Angol szakemberek évek óta figyelik és elemzik a száraz januárban résztvevők szokásait. Az első megállapításuk magáért beszél: ha valaki egyszer már sikerrel „letudta” a száraz januárt, akkor nagyobb eséllyel veti bele magát ismét az önmegtartóztatásba. Sőt! Aki még sosem próbált meglenni alkohol nélkül egy teljes hónapon át, annak is jó esélye van a sikerre, a próbálkozók 58,7%-a „bírta ki” a mentes hónapot.

Első hallásra jó ötletnek tűnhet, ha páran összefogunk, és egymást támogatva kezdünk bele a száraz hónap megvalósításába, ám érdekes módon a statisztikák mást mutatnak. Kiderült ugyanis, hogy mintegy 6%-kal többen voltak azok, akik egyedül csinálták végig a száraz januárt. A hónap letelte után pedig a többség – ha nem is tette le teljesen a poharat – mérsékelte az addigi alkoholfogyasztását. A megfigyelés nem terjedt ki a résztvevők egészségi állapotára, de tény, hogy már egy hónap kihagyás is rendkívül jó hatással lehet a májunkra, hiszen ez a szervünk nagyszerűen tud regenerálódni.

Belevágnál? Íme pár tanács a kezdetekhez

1.Az alkoholmentes jövő előnyeit senkinek sem kell bizonygatni. Nem szórjuk a pénzt feleslegesen, nincs több másnaposságtól átszenvedett munkanap, és azon sem kell ezentúl aggódnunk, hogy mit is műveltünk előző éjjel.

2.Ne féljünk meghozni a döntést! Az itallal felhagyás pozitív hatásai a megfelelő irányba kell, hogy billentsék a mérleg nyelvét. Rövid idő alatt rájövünk majd, hogy milyen jól jártunk az új életmódunkkal.

3.Tűzzünk ki egy dátumot! Ha már elhatároztuk magunkat, hogy belevágunk, rögtön jelöljük ki az első napot, amikor nem iszunk.

4.Osszuk meg másokkal is a döntésünket, mondjuk el barátainknak és családunknak, hogy mit tervezünk! Sokan támogatni fognak, viszont valószínűleg lesznek páran, akik nem fognak megérteni bennünket. Ha biztosak vagyunk az elhatározásunkban, a kétkedők sem tudnak majd elbizonytalanítani.

5.Írjuk le a gondolatainkat! Vezessünk naplót az első napokról, hetekről, amikor kialakulnak az új szokásaink. Ha később visszaolvassuk a naplónkat, soraink erőt fognak adni a folytatáshoz.

6.Élvezzük! Nem fogunk olyan emberrel találkozni, aki abbahagyta az ivást és megbánta, a minőségi élet lehetősége feledteti az átdorbézolt éjszakák hiányát.

Forrás: Headstuff

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az alkoholallergia tünetei

Az alkoholallergia tünetei

Innen tudhatod, hogy érzékeny vagy az alkoholos italokra.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!