Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tervezzünk tudatosan! Tippek a kiegyensúlyozott mindennapokért

2019. June 25.

Bár legtöbbünk már-már automatikusan kapcsolja össze a rohanó hétköznapokat a stressz fogalmával, jó hír, hogy e kettő nem jár feltétlenül kéz a kézben. Múlt héten a Coca-Cola Magyarország sajtóreggelijén jártunk, a rendezvényen a vállalat által felkért két szakértő – Almási Kitti pszichológus és Szűcs Zsuzsanna dietetikus – segített választ találni arra, hogy miként őrizhetjük meg testi-lelki egészségünket és kiegyensúlyozottságunkat a stresszel terhelt mindennapokban. 

 

Kulcsfontosságú a rendszeres étkezés és folyadékpótlás 

Az állandó rohanás és az időhiány miatt gyakran vagyunk stresszesek, kihagyunk, elfelejtünk egy-egy étkezést, vagy egész nap egy kortyot sem iszunk. Pedig a napi rutin kialakítása és a rendszeresség nagyon fontos lenne az egészséges életmód szempontjából. „A civilizációs betegségek hetven-nyolcvan százaléka hozható összefüggésbe az egészségtelen étrenddel. Ezért az egészség megőrzésének egyik alappillére a helyes táplálkozás” – mondta el Szűcs Zsuzsanna dietetikus. A tudatos tervezés azonban nem csak a fizikai, hanem a lelki épségünk szempontjából is fontos.  „Ne csak akkor akarjunk egészségesen élni, amikor már nem vagyunk azok. Fordítsunk figyelmet a prevencióra a tűzoltás helyett” – mutatott rá Almási Kitti pszichológus.

Nézzük, mit tehetünk a minőségi életért! 

 

1. Tervezzünk előre!

Éhesen megyünk vásárolni, persze lista és elképzelések nélkül. Sejthető, hogy számos felesleges, ráadásul nem is biztos, hogy egészséges élelmiszer fog landolni a kosarunkban, amelyekre valójában semmi szükségünk. Az egészséges táplálkozás már az étkezés előtt megkezdődik a tudatos menütervezéssel, bevásárlással, így elkerülhetjük az impulzusvásárlást. „A manapság nagyon népszerű meal prep – amelynek lényege, hogy az egész család számára akár a teljes menü összekészíthető néhány napra előre a heti programok ismeretében – segít az időgazdálkodásban és a kalóriabevitel menedzselésében is” – javasolta Szűcs Zsuzsanna. Sokat könnyíthetünk a mindennapjainkon, ha az egész hetünket látjuk magunk előtt papírra vetve, ehhez akár egy heti tervezőt is vásárolhatunk. 

Sokat segít a menü felépítésében, ha tisztában vagyunk szervezetünk szükségleteivel. Mielőtt nekilátunk a tervezésnek, érdemes áttanulmányozni a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének táplálkozási ajánlását. Az Okostányér a legfrissebb kutatásokat alapul véve mutatja meg, hogy az egyes élelmiszertípusoknak milyen arányban kell a tányérunkra kerülniük. 

Tipp: Ha reggelente nincs is alkalmunk összedobni a teljes napi menüt, pár könnyen beszerezhető, menet közben is elfogyasztható snackital jó szolgálatot tehet. Ilyen alternatíva lehet a 100% valódi gyümölcspüréből, cukor hozzáadása nélkül készült smoothie (például a Cappy Smoothie változatok), vagy egy vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított gyümölcs- vagy zöldséglé (például a Cappy+ italok). Ezek mind finom és egyben tápláló megoldások, velünk lehetnek bárhol, bármikor. 

 

2. Tűzzünk ki reális célokat magunk elé!

Két hét alatt 10 kilogramm fogyás – ez minden, csak nem reális (és egészségtudatos) célkitűzés. Ha eleve stresszes az életünk, ne tetézzük a bajt azzal, hogy teljesíthetetlen elvárásokat támasztunk magunkkal szemben, ami további feszültséget szül bennünk. Őszintén gondoljuk át –  írjuk is le magunknak –, hogy mi az, amit reálisan be tudunk tartani ahhoz, hogy egészségesebben éljünk. 

Ne akarjuk a lehetetlent, nem kell mindent elsőre és tökéletesen megcsinálni! Például változtassunk apró lépésenként az étrendünkön, így könnyebb lesz hozzászoknunk. Ha szívesen színesítjük a folyadékfogyasztásunkat üdítőkkel, ügyeljünk arra, hogy ezt mértékletesen tegyük, válasszunk belőle kis kiszerelést, és kóstoljuk meg kedvenceink alacsony cukortartalmú vagy cukormentes verzióit is. Emellett figyeljünk a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásra is – ezek nem radikális lépések, mégis nagyban hozzájárulnak a jó közérzetünkhöz.

 

3. Fogalmazzuk meg az elvárásainkat

„Gondolkozzunk el azon is, szeretjük-e az adottságainkat, alapvetően vigyázunk-e magunkra? Ha nem, miért nem? Mi kellene ahhoz, hogy elégedettek legyünk? Az elvárásaink pontos megfogalmazásával máris egy lépéssel közelebb jutunk célunkhoz” – tanácsolta Almási Kitti.

 

4. Mindig nézzük meg a címkét!

„Ahhoz, hogy a megfogalmazott céljainkat meg tudjuk valósítani, számos segítség áll rendelkezésünkre, használjuk is ki őket! Ti például megnézitek a termékösszetevőket és más információkat, mielőtt a kosárba teszitek a kiválasztott élelmiszert? Az élelmiszerek címkéje rengeteg információt tartalmaz: például a tápanyagtartalmat és az egységnyi kalóriatartalmat – csak tudnunk kell értelmezni. Ebben segít például az Okoscimke.hu oldal” – javasolta Szűcs Zsuzsanna.

Tipp: A címkét azért is fontos alaposan megnézni, hogy lássuk, nem tartalmaz-e a termék olyan összetevőt, amelyre érzékenyek vagyunk. Például laktóz-intolerancia esetén a tej helyett növényi alapú ital (például az AdeZ kókusz- vagy mandulaital kalciummal és vitaminokkal) felhasználása a reggeli tál müzlinkhez jó megoldás lehet.

 

5. Tanuljuk meg kezelni a kudarcokat is

Tanuljuk meg elfogadni azt is, hogy lesznek napok, amikor minden igyekezetünk ellenére sem tudjuk tartani a terveinket. Hasznos technika, ha ilyenkor az önostorozás helyett az eddig elért eredményeinkre koncentrálunk, és nem a veszteségre – mondta Almási Kitti.

 

Képek forrása: Coca-Cola Magyarország 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A kormány több száz millió forintot kíván fordítani a vásárlói tudatosság fejlesztésére

A kormány több száz millió forintot kíván fordítani a vásárlói tudatosság fejlesztésére

A kormány 2019-ig több száz millió forintot kíván fordítani az élelmiszerek minőségének emelésére, a vásárlói tudatosság fejlesztésére, valamint a hatékonyabb hatósági fellépésre.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!