Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Közeleg a tél, töltsük fel a vitaminraktárakat!

2019. szeptember 22.

Ideje felkészülni a télre, és egészségesen, feltöltött vitaminraktárakkal várni a vírusos-megfázásos időszakot. Bár egyszerű dolog a napot egy-egy multivitamin tablettával indítani – ami egyáltalán nem rossz megoldás –, mi mégis arra biztatunk mindenkit, hogy pirulák mellett vagy helyett figyeljünk a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozásra is. Lássuk, melyek a legfontosabb vitaminok, miért van rájuk szükségünk, és milyen élelmiszerekben találjuk meg őket.

 

Kalcium

Azt mindenki tudja, hogy a kalciumtól lesznek erősek a csontjaink, de emellett segíti az izmaink működését, a véráramlást és az idegműködést is. Leginkább tejtermékekben találjuk meg, valamint a mandula, a brokkoli, a narancs és a bab szintén magas kalciumtartalmú élelmiszerek.

 

Rost

A rostok elengedhetetlenek a megfelelő emésztéshez, legjobb forrásai a babfélék, a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a magvak.

 

Vas

A kellő vörösvértestszám megőrzéséhez igen fontos, hogy megfelelő mennyiségű vasat juttassunk a szervezetünkbe. Magas vastartalmú étel a spenót, a brokkoli, a húsok, a halak, a tofu, a bab és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

 

Magnézium

Magnéziumra vérnyomásunk, csontjaink és szívünk egészségének megőrzése érdekében egyaránt szükségünk van. Teljes kiőrlésű gabonákban, magvakban, babban és leveles zöldségekben találjuk meg a legnagyobb mennyiségben.

 

Kálium

A kálium hallatán a legtöbbeknek a banán ugrik be, de az avokádó, a joghurt, az édesburgonya és bizonyos hüvelyesek is gazdagok benne. Szerepe van a vérnyomásunk szabályozásában, és megakadályozhatja a vesekövek kialakulását.

 

A-vitamin

Leginkább arról ismerik, hogy segíti a látás megőrzését. Emellett a bőrünk egészsége, illetve az idegrendszerünk megfelelő működése is mind-mind függ ettől a vitamintól. Leginkább színes zöldségekben található meg, például a sárgarépában, az édesburgonyában és a kaliforniai paprikában.

 

B12-vitamin

A szervezetünk ezt a fajta vitamint egyáltalán nem képes előállítani, ezért rendkívül fontos, hogy B12-vitaminban gazdag ételek is kerüljenek a tányérunkra. Fontos szerepe van a vörösvértestek képzésében. Leginkább állati eredetű táplálékokban található meg: tejtermékekben, szárnyashúsban és tojásban. Vegán életmódot folytatóknak ezért különösen figyelniük kell arra, hogy elegendő B12-vitaminhoz jussanak.

 

B6-vitamin

Az alvásciklusunk szabályozásában játszik szerepet, a burgonyában, a banánban és a csirkehúsban található meg legnagyobb arányban.

 

C-vitamin

A C-vitamin nem csupán akkor fontos, ha szeretnénk elkerülni a megfázást, hanem az egyik legalapvetőbb immunerősítőként is számon tartjuk. A citrusfélékben, a bogyós gyümölcsökben és a zöldségekben mind megtaláljuk.

 

D-vitamin

Ez a hangulatjavító vitamin egész évben fontos, de különösen most az ősz beköszöntével lesz rá hatalmas szükségünk. Ha a napon vagyunk, a szervezetünk képes D-vitamint előállítani, de télen erre jóval kevesebb a lehetőségünk. Fogyasszunk ezért sok halat (lazac, tőkehal, tonhal, szardínia), tojást, gombát és zabpelyhet. 

 

Forrás: The Daily Meal

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.