Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Itt az ősz, vértezzük fel magunkat szuperételekkel!

2019. September 3.

A mai borongós-esős időjárás már adott egy kis ízelítőt az előttünk álló évszakból. Bár még valószínűleg számíthatunk kellemesen meleg napokra, mégis itt az ideje elkezdeni felkészíteni szervezetünket a hideg hónapokra. Jó hír, hogy egészséges élelmiszerek szempontjából az ősz igen gazdag, lássuk milyen finom és egészséges (szuper)ételeknek érkezett el a szezonja.

 

1. Tökfélék

A tök nem véletlenül az egyik legkedveltebb őszi szuperétel, tele van rostanyaggal és antioxidánsokkal. A piacokon már csodás sütőtököket vásárolhatunk, így nyugodtan elkészíthetjük az első szeptemberi tökvacsorát! 

 

2. Brokkoli

Finom és mutatós, ráadásul K-, C- és E-vitaminban, kalciumban, valamint rostokban is gazdag. Ha úgy érezzük, nem elég ízes, főzés vagy párolás helyett pirítsuk vagy süssük sütőben a brokkolirózsákat. 

 

3. Karfiol

Szintén magas a rosttartalma, ezen túl B-vitamint és antioxidánsokat is bőséggel tartalmaz.

 

4. Vörös áfonya

A vörös áfonya megakadályozhatja a húgyúti fertőzések kialakulását, segíti az emésztést, sőt a cukorbetegséggel élőknek is ajánlott.

 

5. Cékla

A cékla csodás színe már eleve szívderítő, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mennyire egészséges. Folsav- és káliumtartalma segíti az agyműködést, ezért vizsgaidőszakban vagy szellemi leterheltség esetén kifejezetten ajánlott a fogyasztása. 

 

6. Édesburgonya

Szinte tökéletes őszi étel, gazdag A-vitaminban és rostokban.

 

7. Dió

Számos pozitív egészségügyi hatása miatt a dió az egyik legkedveltebb őszi termés.

 

8. Alma

Újabb őszi klasszikus, kamránk egyik alapgyümölcse lehet a hideg évszakokban. 

 

9. Kelbimbó

Az egyik legmagasabb fehérjetartalmú zöldség, ráadásul még rengeteg K-vitamint is tartalmaz, amely az erős csontozatért felelős. 

 

10. Lencse

Nem kell a szilveszteri bulit megvárni a lencsével, hiszen magas rost-, fehérje- és folsavtartalma segít megőrizni szívünk egészségét.

 

11. Gránátalma

Gazdag antioxidánsokban és C-vitaminban, azaz tökéletes immunerősítő, erre a tulajdonságára pedig a téli hónapok előtt feltétlenül szükségünk lesz.

 

12. Bab

Magas fehérje- és rosttartalma révén igen tápláló, és még az egészséges testsúly és vércukorszint megőrzésében is segítségünkre lehet. 

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!