Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: gallicoop.hu

Grillezzünk rossz időben is!

A konyhában készült grillhusi még egészségesebb.
2020. október 15.

Az egyik leghangulatosabb szabadtéri program a közös grillezés. Amíg csak tart a kellemes idő, sütögethetünk kinn, de akkor sem kell lefújni a tervezett baráti, családi találkozót, ha a változékony őszben hirtelen lehűlne az idő. Grillezzünk minőségi magyar Gallicoop pulykahússal a konyhában!

 

Miért szeretjük a grillen sült ételeket?

Mert egyszerűen sokkal finomabbak és egészségesebbek: a faszéntől füstös aromát kapnak, a pácoknak köszönhetően izgalmas ízorgiákat alkothatunk és gyorsabban elkészülnek – így jobban megőrzik a tápértéküket. A húsokon pedig az intenzív hő hatására rövid idő alatt roppanós kéreg alakul ki, ugyanakkor belül szaftosak maradnak.

 

Miben tér el a beltéri grill a szabadban sütéstől? 

A füstös ízélmény az egyetlen, ami nem köszön vissza, ha a lakásban grillezünk, minden más ugyanaz. Cserébe viszont időt spórolhatunk, hiszen csak egy gombot kell megnyomni a grillfunkcióhoz. És kárpótol, hogy nem függünk az időjárástól, illetve a minimális füst és a jobb hőszabályozás miatt kevesebb rákkeltő anyag kerül a szervezetünkbe.

Fontos konyhatechnikai különbség, hogy a beltéri grillezésnél pont fordítva sütünk, mint szabad tűzön: először lassan hevítjük és puhítjuk az ételt, majd a végén „tesszük” rá azt a bizonyos kérget. (Szabadtéren épp ellenkezőleg.)

 

Hogyan válasszunk sütőt? 

Két típusa van: a nyitott grillsütő és a kontakt grill. Az előbbi működése jobban hasonlít a szabadtéri sütőkéhez, és a benne készült ételek íze is közelít hozzá. Egyes típusok le is fedhetők, így a konyhánk biztosan tiszta marad. A kontakt grill ugyanakkor kisebb helyen elfér és gyorsabban kész lesz benne az étel, mert két oldalról sül benne egyszerre, nem kell forgatni. Viszont a nagy víztartalmú ételek eleinte inkább párolódni fognak, mint sülni.

 

Másként kell pácolni a beltéren grillezett az ételeket?

Nem, nincs különbség. Ugyanazokat a pácokat a használhatjuk, és ugyanúgy a sütés előtt legalább két órával tegyük bele az ételeket a pácba, de a legjobb, ha még a sütés előtti napon. 

 

Grillhús 1×1

– A pulykahúsból kiváló és egészséges grillételek készülnek.

– A grillezni kívánt hús vastagsága legyen kb. 1 cm, hogy jól átsüljön.

– Mindig friss pulykahúst süssünk, a mélyhűtöttekkel sosem lesz olyan finom a végeredmény.

– A hűtőből kivett húst előbb hagyjuk szobahőmérsékletre felmelegedni, és csak utána tegyük a grillrácsra.

– A pulykahúst (és általában a húsokat, a steak kivételével) ne sózzuk sütés előtt, különben kiszáradnak.

– Ha pár csepp citromlevet cseppentünk a pulykára sütés előtt, attól felpuhulnak a rostok.

– Sütés közben elég egyszer átfordítani a húsokat, és ne nyomkodjuk őket feleslegesen. 

 

Ajvárban pácolt pulykanyárs retek tzatzikivel

Hozzávalók: 50 dkg pulykamellfilé, 2 dl natúr joghurt, 4 púpozott evőkanál ajvár, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors

a tzatzikihez: 2 csomó retek, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl görög joghurt

A pulykamellfilét felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk. A joghurtot elkeverjük az ajvárral és az olajjal, majd összeforgatjuk a felkockázott hússal. Hagyjuk pácolódni a hűtőszekrényben néhány órát, majd a kockákat nyársra húzzuk, és 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.

Közben a retket nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a leveleit megmossuk és apróra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, összekeverjük a joghurttal és a zúzott fokhagymával.

 

Pulykahúsos bruscetta

Fotó: gallicoop.hu

Hozzávalók: 8 szelet pulykamell, 40 dkg koktélparadicsom, 8 szelet bagett, 1 gerezd fokhagyma, 1 marék bazsalikom, só, bors, olívaolaj

A kenyeret megpirítjuk, fokhagymával bedörzsöljük, félretesszük. A húst befűszerezzük, és forró serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A kenyérre helyezünk egy-egy szelet húst. A paradicsomot feldaraboljuk, és a húsra halmozzuk. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk bazsalikommal.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?