Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Édeset a grillre? Miért ne? Ha a kertben sütögetsz, a desszert is jöhet a grillről

2020. június 14.

Ha azt halljuk, grillezés, legtöbbünknek elsőre egy szép pácolt hússzelet fog beugrani. Vagy mondjuk egy jóféle hamburger, netán zöldséges-kolbászos nyársak hada, melléjük pedig egy nagy pohár hideg sör és fröccs. Arra viszont ritkábban gondolunk, hogy akár a desszertet is megoldhatjuk a grillsütőről. Érdemes kipróbálni, hiszen a füstös aromák nemcsak a húsoknak, hanem sok más egyéb ételnek is remekül állnak. Lássuk, mi minden kerülhet még a grillre!

Az első és legalapvetőbb, ha gyümölcsökkel kezdünk el kísérletezni. Készíthetjük grilltálcán, de ha szimpatikusabb, hideg vízbe áztatott bambusznyársakra is felhúzhatjuk a gyümölcskockákat. Finom a grillezett ananász, a keményebb húsú őszibarack, az alma vagy a körte. Az elkészült grillgyümölcsöket kínálhatjuk csokiszósszal, vaníliasodóval, csorgathatunk rájuk olvasztott tejcsokit, étcsokit vagy fehér csokit. És egy pillanatra visszatérhetünk a főételekhez is: a grill ananász remek kísérője lehet húsoknak, illetve kevert, zöldséges salátába is passzol, akárcsak a grillezett őszibarack. Kombináljuk mozzarellával vagy sósabb fetával, dresszingnek válasszunk olívaolajat és balzsamecetet. A nyársakra nem csupán gyümölcs kerülhet! Jó ötlet például, ha piskótakockákkal felváltva tűzzük fel a gyümölcsöket. Klasszikus választás a nyársa tűzött, grillezett banán is, ami olvasztott csokival a legfinomabb.

Pirítsunk! A grillfelület remek lehetőséget biztosít arra, hogy a szeletekre vágott kalácsot megpirítsuk rajta. Tálaljuk túrós krémmel, gyümölcsökkel. Jöhet valami igazán édes? Kapjuk elő az amerikaiak kedvencét, a pillecukrot, és nyársra tűzve (akár magában, akár gyümölcsökkel kombinálva) hagyjuk kicsit olvadni-pörkölődni. És akkor még nem beszéltünk a S’mores desszertről sem! Ez is amerikai pillecukros csoda, két vajas kekszréteg közé kerül a pillecukor némi csoki társaságában. Aztán az egész szépen megolvad, és már fogyaszthatjuk is az extra kalóriabombát.

Végül ne feledkezzünk meg arról, hogy különböző laposkenyereket, pitákat, tortillákat is milyen remekül meg lehet grillezni. Nyugodtan megpakolhatjuk édes feltétekkel, például lehet belőlük a kalácsnál már említett túrós verzió vagy tálalhatjuk forró gyümölcsszósszal. És mi teszi fel az i-re a pontot? Naná, hogy egy nagy gombóc vaníliafagyi!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.