Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Kóstoltatok már sült dinnyemagot?

2019. August 9.

Mit csináltok a magokkal, miután megettetek egy szép szelet görögdinnyét? Kidobásra ítélitek? Pedig jobb sorsa is érdemesek, ugyanis sütve elképesztően finomak. Mivel a dinnye úgyis a kosaratokban landol, egy próbát megér, hogy ízlik-e. 

 

Egészséges csemege

Két típusú embert ismerünk: az egyik lelkesen megeszi a magokat a pirosló dinnyehússal együtt, a másik viszont gondosan, egyesével piszkálja ki a kése hegyével a kis fekete szemeket. Bármelyik táborba is tartoztok, egy biztos: élelmiszert pazarolni teljesen felesleges, és igen, a dinnyemag is élelmiszer. A kis szemek ugyanis nem egyszerűen alkalmasak emberi fogyasztásra, hanem ennél jóval többet tudnak: tele vannak értékes tápanyagokkal, többek között B- és E-vitaminnal, vassal, kalciummal, cinkkel, valamint igen egészséges telítetlen zsírsavakkal. Akár egy kis csodakapszula, olyan minden egyes dinnyemag. 

 

Sütve a legjobb

Viszont mi a helyzet akkor, ha nyersen egyáltalán nem szeretnék eleszegetni a kis fekete magokat? Erre jelent megoldást a sütés, amely extra aromákat csalogat elő a magokból, ráadásul finom ropogóssá is válnak, így snack vagy rágcsa válhat belőlük. Az elkészítési mód pedig roppant egyszerű. 

 

Íme, a recept

Melegítsük elő a sütőt 170 °C-ra. A magokat szórjuk szűrőbe, majd folyó víz alatt alaposan öblítsük át. Törekedjünk arra, hogy a dinnye húsától teljesen megszabadítsuk a felületüket. Ezután áztassuk pár órára bő, sós vízbe a magokat, majd szűrjük le, és hagyjuk teljesen megszáradni. 

Egy sütőlemezt vagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd terítsük szét rajta a dinnyemagokat egy rétegben. Spricceljük meg sütésre alkalmas olívaolajjal, hintsük meg sóval vagy más tetszőleges fűszerrel. Toljuk az előmelegített sütőbe, és süssük addig, amíg a magok barna színűvé válnak. Ilyenkor már jó ropogósak. Ezután nincs más dolgunk, csak várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek. 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A nyár slágere a dinnyetorta

A nyár slágere a dinnyetorta

Jól mutató, kreatív, nyári desszert.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!