Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezekért a hamburgerekért rajonganak az amerikaiak

2019. május 28.

Ma, azaz május 28-án az Egyesült Államokban nemzeti hamburger napot tartanak. Ilyenkor – és persze egyébként is, hiszen éppen most csapunk bele a szezonba – felizzik a grill, és a kertekben egyre csak sülnek a szaftos húspogácsák.

Az egyik kedvelt amerikai étel-házhozszállító cég kíváncsi volt arra, hogy melyek a legnépszerűbb hamburgerek szerte az országban. Rendelési statisztikáik alapján felállítottak három listát, amelyekből kiderül, hogy az amerikaiak milyen feltéteket, sajtokat és vega „húspogácsákat” zártak legszívesebben a szívükbe és persze a zsemléikbe.

 

Toplistás feltétek

Akár az egyszerűbb, letisztultabb ízek, akár a minden földi jóval megpakolt hamburgerek mellett döntöttek a vásárlók, egy dologban egyetértettek: a pikáns savanykás uborkát szerették a legjobban. Ezt követte a sorban a paradicsom, majd az üde jégsaláta és a hagymakarikák. Érdekes, de a ropogósra sült bacon csak az 5. a sorban.

Szószok terén a klasszikus ízek győztek: a legtöbben majonézzel kérték a burgerüket, a ketchup ezüst-, a mustár pedig bronzérmes lett.

 

Sajtok

Az amerikaiak első számú kedvence a cheddar sajt, ezt követte szorosan az ementáli, a dobogó 3. helyére pedig a provolone sajt állhatott fel.

 

Vegetáriánus hamburgerek

Ahogy a hatalmas húspogácsák szeretetében, úgy a vegetáriánus burgerek népszerűsítésében is élen jár az Egyesült Államok lakossága. Egyre többen választanak hús helyett növényi alapanyagokból álló „pogácsákat”, a három legnépszerűbb fekete babból, quinoából és tofuból készült.

 

A felmérés kapcsán mi is elkészítettük a képzeletbeli toplistánkat, mutatjuk is bloggereink legfinomabb hamburgereit.

Kezdjük egy klasszikussal, Pataky Péter „debreceni” hamburgerével. Ha most először vágtok bele az otthoni burgerezésbe, ezzel a recepttel kezdjétek a kísérletezést!

Péter arra is mutat alternatívát, ha inkább szárnyashúst tennétek a bucikba: csirkemell burger cézár mártással.

Ha még mindig bizonytalanok lennétek, Horvát Sára külön cikkben gyűjtötte össze a hamburgerek készítésével kapcsolatos tanácsait, tapasztalatait.

Vega burgert Csigó Zita is sütött quinoából és babból, avokádókrémmel tálalva.

Végül, de nem utolsó sorban pedig következzen Gökler Kriszti egészségtudatos burgere, amely nem bucival, hanem sós, zablisztes gofrival készült.

 

Forrás: Taste of Home

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hamburger, grill, nyár

Hamburger, grill, nyár

Sára tanácsai Hamburger nap alkalmából.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!