
"Debreceni" hamburger
Hozzávalók
- Zsemléhez:
- 250 ml víz
- 55 g vaj
- 470 g BL 55 liszt
- 10 g só
- 14 g élesztő
- Húspogácsához:
- 1,4 kg marhahús, kiinazva, lehártyázva
- 70 dkg vesefaggyú
- 34 g só
- néhány levél friss kakukkfű
- bors
Elkészítés
Zsemle
Alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat, de a sót csak a végén adjuk hozzá. Kelesszük egy órán át meleg helyen, majd formázzunk belőle körülbelül 10 dkg-os gombócokat. Kelesszük újabb 25 percig, minél melegebb helyen. Ha megkeltek, kenjük meg tojás sárgájával, és szórjuk meg szezámmaggal. 180 fokos előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Húspogácsa
A húst jól lehűtve daráljuk le, majd keverjük alaposan össze a szintén jéghidegen darált vesefaggyúval. A húsból legalább 15 dkg-os pogácsákat formázzunk, és grillen, vagy serpenyőben süssük medium állagúra vagy amilyenre szeretnénk.
