Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

"Debreceni" hamburger

Pataky Péternek a tökéletes hamburger elkészítésére is van biztos tippje: a fénylő magos zsemle és a szaftos húspogácsa együttállása.
2016. január 21.

Hozzávalók

  • Zsemléhez:
  • 250 ml víz
  • 55 g vaj
  • 470 g BL 55 liszt
  • 10 g só
  • 14 g élesztő
  • Húspogácsához:
  • 1,4 kg marhahús, kiinazva, lehártyázva
  • 70 dkg vesefaggyú
  • 34 g só
  • néhány levél friss kakukkfű
  • bors

Elkészítés

Zsemle

Alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat, de a sót csak a végén adjuk hozzá. Kelesszük egy órán át meleg helyen, majd formázzunk belőle körülbelül 10 dkg-os gombócokat. Kelesszük újabb 25 percig, minél melegebb helyen. Ha megkeltek, kenjük meg tojás sárgájával, és szórjuk meg szezámmaggal. 180 fokos előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük szép aranybarnára.

Húspogácsa

A húst jól lehűtve daráljuk le, majd keverjük alaposan össze a szintén jéghidegen darált vesefaggyúval. A húsból legalább 15 dkg-os pogácsákat formázzunk, és grillen, vagy serpenyőben süssük medium állagúra vagy amilyenre szeretnénk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Sült túrós nudli, Tokajiban párolt szőlővel

Sült túrós nudli, Tokajiban párolt szőlővel

Ez is egy nagyon gyors desszert, de akár egy kiadós leves után is tökéletes fogás lehet.
Konfitált báránycsülök grillezett zöldségekkel, ahogy Pataky Péter szereti

Konfitált báránycsülök grillezett zöldségekkel, ahogy Pataky Péter szereti

A báránycsülök az egyik nagy kedvencem, mert szaftos, cupákos, de mégsem olyan zsíros, mint egy sertéscsülök. Én az étteremnek csak magyar bárányt vásárolok, de sajnos ehhez egyelőre nem túl könnyű hozzájutni, így akinek nem sikerül az se csüggedjen, mert nagyobb áruházakban import bárányhús kapható. De ha tehetjük, akkor válasszunk magyart.
Pulykamáj pástétom, „debreceni mézeskaláccsal”

Pulykamáj pástétom, „debreceni mézeskaláccsal”

Kacsa-, vagy csirkemájjal is elkészíthetjük, ez alkalmi fogást. a lényeg, hogy jó minőségű alapanyagokat használjunk. Kaláccsal az igazi!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.