Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tele vele a piac! Ezeket a tényeket érdemes tudni a görögdinnyéről

2019. July 18.

Nehéz dolgunk lenne, ha a görögdinnye negatívumait kellene felsorolnunk, hiszen finom, kiválóan hidratál, és mivel zömmel vízből áll, ezért nem tartalmaz túl sok kalóriát sem. Ráadásul igen sokoldalú, készíthetünk belőle smoothie-t, fagyit, megsüthetjük grillen, fetával vagy mozzarellával együtt pedig sós salátába is tehetjük. És ha ez még nem lenne elég, számos pozitív egészségügyi hatása is ismert a dinnyefogyasztásnak. 

 

Hidratál és megnyugtatja a fájó izmokat

Rendkívül magas, 92%-os víztartalma miatt jó alternatívája az ivóvíznek, sőt a sportitalok nagy százalékával ellentétben nem is túl savas. B-vitaminban és elektrolitokban gazdag, ezért gyorsan és hatékonyan képes feltölteni a megcsappant energiakészletünket. Tartalmaz még egy ritka aminosavat is, amely csökkenti az izomfájdalmat, ehhez edzés előtt szükséges görögdinnyét fogyasztunk.

 

Az éretlen görögdinnyében kevesebb a tápanyag

Az érett dinnye nem csupán finomabb, hanem egészségesebb is. Tesztek során bebizonyosodott, hogy az érett dinnye sokkal több C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, mint az éretlenebb. És hogy miről ismerünk meg egy érett dinnyét? Ha felemeljük, nehezebbnek érződik, mint egy ugyanakkora, de éretlenebb példány. És ha megkopogtatjuk, üregesen kongó hangot kell hallanunk. 

 

A héja is egészséges

A dinnye héja szinte mindig a szemetesben végzi, pedig nem lenne muszáj így történnie. Tulajdonképpen az egész dinnye ehető – a héját is beleértve –, a külső héj és a vörös hús közti fehér rész tartalmazza a feljebb már említett izomfájdalmat csökkentő aminosav jelentős részét. Viszont nem biztos, hogy önmagában a héj elrágcsálása annyira csábítónak tűnik, ezért inkább dolgozzuk fel. Tegyük uborkahéj helyett gazpachóba, de akár el is tehetjük befőttes üvegekbe, pont úgy, mint a savanyú uborkát.

 

Nem nő dinnye a hasunkban, ha megesszük a magokat

Persze most csak vicceltünk, de tény, hogy a mag nem egyszerűen ehető, hanem kifejezetten egészséges is. Sok rostanyagot és fehérjét tartalmaz jelentős mennyiségű antioxidáns, B-vitamin és több ásványi anyag társaságában. Ha szeretnénk kihozni a maximumot a magokból, ki kell csiráztatnunk őket. Ehhez 12 órára áztassuk be a őket szoba-hőmérsékletű vízbe, majd szűrjük le, és a következő 3-4 napban napi kétszer öblítsük át vízzel. Ezután meg kell jelennie a csírának, amit aztán ugyanúgy használhatunk, mint bármilyen más ehető csírát. Ha ez túl macerásnak tűnik, egyszerűen meg is piríthatjuk a magokat, gyors és egészséges rágcsálnivalót fogunk kapni.

 

Mi a helyzet a sárga húsú görögdinnyével?

A görögdinnyének több száz fajtája ismert, az egyik legérdekesebb a sárga húsú. Ez a fajta nélkülözi a likopin nevű antioxidánst, amely a gyümölcshús vörös színéért felel, cserébe béta-karotint tartalmaz. A külsejük alapján szinte lehetetlen megkülönböztetni őket, és az ízükben sincs eltérés.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A nyár slágere a dinnyetorta

A nyár slágere a dinnyetorta

Jól mutató, kreatív, nyári desszert.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!