Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Nem ússzuk meg: akár 30-40%-kal is drágulhat idén a dinnye. Mutatjuk az okát!

2022. May 27.

Sok termelő a dinnyézés helyett idén átállt a szántóföldi gazdálkodásra, mert a gabonapiac most kiemelkedő áron megy.

A tavalyi 3500 hektár helyett idén csak 2800-3000 ezer hektárnyi területen ültettek görögdinnyét a termelők az agroinform.hu cikke szerint. Az érintettek a termelési, szállítási és munkaerőköltségek megnövekedése miatt a nyári főszezonban sem számítanak 170-180 forint alatti kiskereskedelmi árra kilogrammonként, ami a tavalyi 130 forinthoz képest 30-40 százalékos áremelkedést jelent.

A területcsökkentés okai között a kertészeti ágazatokat sújtó munkaerőhiány, a dinnye értékesíthetőségének bizonytalansága mellett az is szerepel, hogy sok dinnyetermelő döntött úgy, hogy inkább szántóföldi gazdálkodást folytat idén a dinnyézés helyett. Ezeket a terményeket ugyanis az orosz-ukrán háború hatására jelenleg kiemelkedő áron lehet értékesíteni, és a gabonának biztos piaca van, míg a dinnye piaca mindig bizonytalan.

 

Kapcsolódik: Kókuszos sárgadinnye-krémleves recept

 

Ugyanakkor a cikk szerint idén várhatóan kevésbé fogja az importverseny szorítani a hazai dinnyetermelőket, mivel az extrém magas üzemanyagárak miatt a déli országokból (Spanyolország, Olaszország, Görögország) a nagy távolság miatt nem lehet majd dömpingáron szállítani Közép- és Észak-Európába. Korábban az Ukrajnában termelt dinnye jelentett olcsó konkurenciát még, de mivel a termőterületek egy részén jelenleg harcok folynak, az emiatt kieső kapacitásokat nemcsak a hazai, hanem a lengyel és német piacokon is ki lehet pótolni magyar dinnyével – áll a cikkben.

 

Témába vág: 

Mivel fogyasszuk a dinnyét? Ezzel az 5 hozzávalóval nem lőhetünk mellé

 

Forrás: Propeller.hu 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!