Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Lassan indul a szezon, ideje feleleveníteni a grillezés alapszabályait!

2020. May 3.

Hamarosan elérkezik a várva várt grillszezon. Mindegy, hogy a balkonon, a teraszon vagy a kertben izzítjuk be a grillt, az élmény és a finom ízek garantáltak. Persze, ha tökéletes eredményre törekszünk, nem árt tisztában lenni pár fontos szabállyal. 10 alapvető tudnivaló és tipp következik.

1.Legyen megfelelő a parázs

Akkor lesz sütésre alkalmas a hőmérséklet, ha a faszénen megjelenik egy világos hamuréteg. Más módon is egyszerűen tesztelhetjük a hőt: ha a kezünket kb. 12 cm-rel a rostély fölé tesszük, és 5 másodpercnél tovább ott tudjuk tartani, akkor még nem elég forró a faszén.

2.Pácoljunk!

Az igazán ízletes hús jól be van pácolva. Az olajból, esetleg mustárból, joghurtból és zöldfűszerekből vagy egyéb kedvünk szerint összeválogatott ízesítőkből készült pácnak idő kell: legalább 4 órát kell pihenniük benne a húsoknak. A pácolt húst tegyük a hűtőszekrénybe. És ne spóroljunk az olyan ízletes összetevőkkel, mint a fokhagyma, a rozmaring és kakukkfű!

3.Sózzunk – de mikor?

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kerül a só az ételre, sózni csak a grillezés legutolsó perceiben szabad, vagy akkor, amikor az elkészült étel lekerül a grillrácsról. A só ugyanis kivonja az ételből a nedvességet, így ha a pácba só kerül, vagy a grillezés kezdetén szórjuk meg a húst, könnyen kiszáradhat – még a zsírosabb húsfélék is.

4.Időzítsünk!

A húst a grillezés előtt 1 órával vegyük ki a hűtőszekrényből. Ha így teszünk, szép egyenletesen fog átsülni.

5.Áztatni is szükséges

Ha fából készült nyársakat használunk, a grillezés megkezdése előtt legalább fél órával áztassuk hideg vízbe, hogy ne égjenek meg a sütögetés közben.

6.Csak semmi bökdösés!

Hiába csábító villával „bökdösni” a sülő húst, próbáljunk úrrá lenni magunkon, és csak fogóval forgassuk. A szurkálás hatására ugyanis a hús nedvei kifolynak, és oda a szaftos végeredmény.

7.Le a grillről!

A már elkészült húsokat ne a grillrácson tartsuk melegen, ott ugyanis könnyen kiszáradhatnak. Vegyük le, és csomagoljuk alufóliába fogyasztásig.

8.Zöldségválasztó

A grillezéshez azok a zöldségek a legmegfelelőbbek, amelyek kevés vizet tartalmaznak. Ilyen például a paprika, a gomba, a kukorica és a padlizsán. A zöldségeket, vajjal, sóval, (zöld)fűszerekkel ízesítve, grilltálcán tegyük a grillre.

9.Egyes pácok más bánásmódot igényelnek

Az olyan pácokat, amelyek cukrot tartalmaznak (ilyen például a barbecue szósz), csak a sütés befejezése előtt kenjük a húsokra, hiszen a cukor a hő hatására könnyen megéghet. Ez a rövid idő elegendő arra, hogy szépen karamellizálódjon, de ne váljon égetté és keserűvé.

10.Frissítő gyümölcsök

Gyümölcsöket is grillezhetünk, a banán, az ananász vagy a barack tökéletes desszert lehet egy gombóc vaníliafagyival megkoronázva.

Forrás: Frisch Gekocht

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

9 hiba grillezéskor

9 hiba grillezéskor

Ezeket a gyakori hibákat valószínűleg mind elkövetjük, de inkább tanuljuk meg elkerülni őket.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!