Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Lassan indul a szezon, ideje feleleveníteni a grillezés alapszabályait!

2020. május 3.

Hamarosan elérkezik a várva várt grillszezon. Mindegy, hogy a balkonon, a teraszon vagy a kertben izzítjuk be a grillt, az élmény és a finom ízek garantáltak. Persze, ha tökéletes eredményre törekszünk, nem árt tisztában lenni pár fontos szabállyal. 10 alapvető tudnivaló és tipp következik.

1.Legyen megfelelő a parázs

Akkor lesz sütésre alkalmas a hőmérséklet, ha a faszénen megjelenik egy világos hamuréteg. Más módon is egyszerűen tesztelhetjük a hőt: ha a kezünket kb. 12 cm-rel a rostély fölé tesszük, és 5 másodpercnél tovább ott tudjuk tartani, akkor még nem elég forró a faszén.

2.Pácoljunk!

Az igazán ízletes hús jól be van pácolva. Az olajból, esetleg mustárból, joghurtból és zöldfűszerekből vagy egyéb kedvünk szerint összeválogatott ízesítőkből készült pácnak idő kell: legalább 4 órát kell pihenniük benne a húsoknak. A pácolt húst tegyük a hűtőszekrénybe. És ne spóroljunk az olyan ízletes összetevőkkel, mint a fokhagyma, a rozmaring és kakukkfű!

3.Sózzunk – de mikor?

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kerül a só az ételre, sózni csak a grillezés legutolsó perceiben szabad, vagy akkor, amikor az elkészült étel lekerül a grillrácsról. A só ugyanis kivonja az ételből a nedvességet, így ha a pácba só kerül, vagy a grillezés kezdetén szórjuk meg a húst, könnyen kiszáradhat – még a zsírosabb húsfélék is.

4.Időzítsünk!

A húst a grillezés előtt 1 órával vegyük ki a hűtőszekrényből. Ha így teszünk, szép egyenletesen fog átsülni.

5.Áztatni is szükséges

Ha fából készült nyársakat használunk, a grillezés megkezdése előtt legalább fél órával áztassuk hideg vízbe, hogy ne égjenek meg a sütögetés közben.

6.Csak semmi bökdösés!

Hiába csábító villával „bökdösni” a sülő húst, próbáljunk úrrá lenni magunkon, és csak fogóval forgassuk. A szurkálás hatására ugyanis a hús nedvei kifolynak, és oda a szaftos végeredmény.

7.Le a grillről!

A már elkészült húsokat ne a grillrácson tartsuk melegen, ott ugyanis könnyen kiszáradhatnak. Vegyük le, és csomagoljuk alufóliába fogyasztásig.

8.Zöldségválasztó

A grillezéshez azok a zöldségek a legmegfelelőbbek, amelyek kevés vizet tartalmaznak. Ilyen például a paprika, a gomba, a kukorica és a padlizsán. A zöldségeket, vajjal, sóval, (zöld)fűszerekkel ízesítve, grilltálcán tegyük a grillre.

9.Egyes pácok más bánásmódot igényelnek

Az olyan pácokat, amelyek cukrot tartalmaznak (ilyen például a barbecue szósz), csak a sütés befejezése előtt kenjük a húsokra, hiszen a cukor a hő hatására könnyen megéghet. Ez a rövid idő elegendő arra, hogy szépen karamellizálódjon, de ne váljon égetté és keserűvé.

10.Frissítő gyümölcsök

Gyümölcsöket is grillezhetünk, a banán, az ananász vagy a barack tökéletes desszert lehet egy gombóc vaníliafagyival megkoronázva.

Forrás: Frisch Gekocht

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

9 hiba grillezéskor

9 hiba grillezéskor

Ezeket a gyakori hibákat valószínűleg mind elkövetjük, de inkább tanuljuk meg elkerülni őket.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!