Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tényleg hasznos a banánhéj, ha kertészkedünk?

2022. July 7.

A TikTokon egyre jobban terjed egy izgalmas praktikát bemutató videó, amelyben azt javasolják, hogy az elfogyasztott banán héját áztassuk vízbe, majd öntözzük ezzel a vízzel a kerti növényeinket.

Az eredeti poszt szerzője szerint a banán hasznos tápanyagai – kálium, foszfor, magnézium és kalcium – áztatás hatására a héjból kioldódnak a vízbe, azaz gyakorlatilag egy tápoldatot kapunk. Jól hangzik, ugye? A profi kertészek azonban óvatosságra intenek: először is egyáltalán nem biztos, hogy ezek a tápanyagok tényleg a vízbe jutnak, és ha bele is kerülnek, az még nem jelenti azt, hogy ebben a formájukban hasznosnak lesznek a növényeknek. A növények legtöbbje ugyanis úgy tudja felszívni a tápanyagokat, ha azokat bizonyos mikroorganizmusok előbb lebontják. További hátrány, hogy a banánvíz édes illata vonzza a kártevőket, így pedig hamarabb megtalálják az ezzel megöntözött növényeinket. 

 

Tipp: Túlérett banán? Ki ne dobd, 3 szuper ötletet mutatunk

 

Apropó, kártevők. Amennyiben nem biobanánt áztattunk be, akkor a banán héján olyan vegyszerek lehetnek, amelyekkel korábban magát a gyümölcsöt kezelték. Ezek is könnyen bejutnak a vízbe, és oda is lesznek a biozöldségeink.

Az áztatás tehát nem akkora csodaszer, mint amilyennek beállítják, de ez még nem jelenti azt, hogy ne hasznosíthatnánk a banánhéjat. Ne áztassunk, hanem ássuk el a földbe a növényeink mellé. Ezt megcsinálhatjuk más konyhai maradékokkal, például tojáshéjjal, kávézaccal, vagy akár neki is állhatunk komposztálni, amit a konyhakerti növényeink idővel garantáltan meghálálnak.

 

Kapcsolódik: 

II. Erzsébet késsel-villával eszi a banánt

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kínzó kérdés, hogyan hámozzuk jól a banánt?

Kínzó kérdés, hogyan hámozzuk jól a banánt?

Nem is gondolnánk, de a déligyümölcs helyes kibontása parázs vitákat szül.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!