Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

A 7 leggyakoribb hiba, amit a kezdő kertész elkövethet

2022. June 11.

A saját kert a zöldségek és gyümölcsök termesztésére könnyen megvalósítható, egyre többen vágnak is bele. De azért van néhány apróság, amire nem árt odafigyelni. Íme, a leggyakoribb kezdő hibák…

1. Nem tudod kényelmesen gondozni a kertet. 

Nem elég magas a magaságyás, vagy épp ellenkezőleg, létráról kell szüretelni a paradicsomot. Messze van az ágyásoktól a vízforrás, nem férsz hozzá, ezért inkább nem locsolsz, közben kiszárad a szerencsétlen növény. Nem férsz hozzá a gyomokhoz, ezért alig jut tápanyaghoz a zöldség, a gyümölcs. Ezeket a problémákat elkerülendő, fontos, hogy az ágyások kényelmesen hozzáférhetőek legyenek. 

2. Nincs elég fény ahhoz, amit termeszteni szeretnél. 

A kezdő kertész gyakran követi el azt a hibát, hogy amikor az ágyás helyét kiválasztja, csak az éppen aktuális fényviszonyt veszi alapul – így aztán meglepetés éri a különböző évszakokban. A legjobb, ha mérlegeléskor reggel 8-kor, délben, majd 16 órakor is megfigyeled, hová esnek az árnyékok, van-e elég napfény a céljaidhoz. 

Mit tegyünk a kert sötét sarkába, ahol semmi nem élt meg ezidáig?

3. Megfeledkezel a mulcsról. 

A legtöbb kezdő kertész megfeledkezik a mulcsolás fontosságáról. Pedig a jó, legalább 5 cm magas mulcs megtartja a nedvességet, véd az égető napsugár káros hatásai ellen, továbbá megakadályozza, hogy túl sok gyomnövény üsse fel a fejét. Mulcs pedig bármi lehet, nem csak széna: a levágott fű és a száraz falevél is tökéletes mulcs például. 

4. Nem készíted elő a földet megfelelően. 

A hagyományos kertészetben ez a rotálás elhagyását jelenti, az ásásmentes biokertekben pedig az ágyások megfelelő rétegrendjének hiányáról van szó. Akárhogy is, a zöldség így nem ereszt megfelelően mély gyökeret, vagy épp nem lesz számára elegendő tápanyag a növekedési periódus végéig. Az eredmény kevés, apró, betegségnek kevésbé ellenálló termés. 

5. Rosszkor ültetsz. 

Ha túl későn indítasz az előterményekkel – salátákkal, spenóttal és társaival – az a nagy melegben pillanatok alatt kivirágzik, felmagzik, ehetetlen lesz. Ha késel a főterménnyel – paradicsommal, paprikával, uborkával – annak nem lesz ideje elérni teljes terméskapacitását, mielőtt a fagyok beállnak. A februári, bokros, dús rukkola és a júniusi méteresre nőtt, ritkás rukkola közötti különbséget zongorázni lehetne.  

Végezetül: a friss kertész nyugodtan kérdezzen tapasztaltabb, rutinosabb kertészeket, keressen rá az ingyenes elérhető tudásra: ma már bárki sikeres lehet ezen a területen, ha figyel és inkább mások kárán tanul, mint a sajátján. 

A konyha tárolás művészete: ezt rontottad el eddig, amiért hamar megromlott jó pár kedvenced

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kertészkedsz? Tudod, hogy felérhet a rendszeres edzéssel?

Kertészkedsz? Tudod, hogy felérhet a rendszeres edzéssel?

Nem csak a testmozgásról szól - a lelkedre is előnyösen hat.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!