Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Milyen gyakran érdemes kimosnunk a törölközőinket?

2021. november 25.

A napi használat során óhatatlanul szennyeződik a törölközőnk, ráadásul – főleg télen – nem is tud mindig rendesen kiszáradni, kissé nedves, nyirkos maradhat. Ez pedig sajnos tuti táptalajt nyújt a baktériumoknak. 3-4 használatot követően érdemes lenne kimosni minden törölközőt, de minimum heti egyszer. A kérdés viszont azért nem ennyire egyszerű, más tényezők is befolyásolják a mosási rutint. 

Például az, hogy hol és miként szárítjuk a nedves törölközőinket. A nedves törölközőn ugyanis jobban érzik magukat a különböző mikroorganizmusok, mint egy szárazon. Tehát ha a nedves törölközőnket csak úgy felakasztjuk a fürdőben, akkor az a magas páratartalomban sokkal lassabban szárad meg. „Súlyosbíthatjuk” a helyzetet azzal, ha össze is hajtogatjuk.

Elsőre meglepő lehet, de az is szerepet játszhat mindebben, hogy hogyan törölközünk, illetve milyen típusú a bőrünk. A lehető legrosszabb esetben – ha nedves és nem 100%-osan tiszta törölközőt használunk – a törölközőn tenyésző baktériumok akár a legkisebb nyílt seben keresztül is a szervezetünkbe juthatnak. Így akár egy apró vágás is el tud fertőződni.

 

Kapcsolódó: Így mosd a farmert, hogy sokáig tudd hordani!

 

Egy, a témával foglalkozó orvos véleménye szerint ha rendszeresen és gyakran mosunk egy törölközőt, akkor azt két éven át használhatjuk. Érdemes lecserélni, ha már nem érezzük puhának, vagy azt tapasztaljuk, hogy csökkent a nedvszívóképessége.

Mosáskor egyébként nyugodtan kerülhetnek egy dobba a ruháinkkal, egyedül a fehérneműt célszerű külön mosni. Ecettel nem ajánlják mosni a törölközőket, mivel az ecet csak viszonylag gyenge fertőtlenítő hatással bír.

 

Témába vág: 

Ha ezt elolvasod, soha többé nem veszel öblítőt?

 

Forrás: The Healthy

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.