Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ha ezt elolvasod, soha többé nem veszel öblítőt?

2021. November 1.

Különös jelenségre hívta fel a figyelmet az öblítő kapcsán a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Amíg a legtöbb tisztító-, mosó- és mosogatószerből találunk ökocímkés, környezetkímélő változatot, addig öblítőből ilyen nem létezik. Ez pedig nem véletlen, de a baj még ennél is nagyobb! Az öblítőről elmondható ugyanis, hogy nevével ellentétben nem öblít, viszont számos egészségre és a környezetre veszélyes – potenciálisan rákkeltő, allergén – anyagot tartalmaz – írja a tudatosvasarlo.hu.

 

Az öblítő nem tisztít

Az öblítő valójában nem rendelkezik tisztító tulajdonságokkal és nem javítja a mosás folyamatát. Viszont mérgező a vízi élőlényekre és biológiailag nehezen lebontható. Negatív környezeti hatása mellett használata után a fogyasztók olyan illatanyagoknak vannak kitéve, amelyek benne maradnak a textíliában, és a bőrrel érintkezve allergiát okozhatnak.

Legtöbben az illatanyagok miatt használják. Illatosításra viszont több száz bevizsgálatlan, számunkra ismeretlen vegyületet alkalmaznak a gyártók. Ezek között a hormonrendszer működését befolyásoló hatásúak is lehetnek. Emellett az illatanyagok világszinten benne vannak az öt legfontosabb allergénben. A legismertebbek a légzőszervi problémák és az asztmatikus hatások, de fejfájást is okozhatnak az arra érzékenyeknél.

 

Témába vág: Ez az 5 legtipikusabb mosási hiba

 

A fő összetevő is csendes gyilkos

Az öblítő egyik fő összetevője elősegítheti az asztma kialakulását és a szaporítószervek működését is károsíthatja. Viaszos bevonatot képez a ruhákon, ami miatt azok rosszabbul szellőznek, ezzel pedig hozzájárulhatnak a gombás bőrbetegségek kialakulásához.

Az érzékeny embereknél a bőrrel érintkező öblítővel kezelt ruha is allergiát okozhat. Az öblítőkben leggyakrabban használt tartósítószer a benzisothiazolinone-t és a methylisothiazolinone-t. Előbbi bőrirritációt, kontaktekcémát okozhat, és az immunrendszerre sincs jó hatással. Utóbbit a kozmetikai ipar is széles körben használta krémekben, testápolókban. Komoly allergizáló hatása miatt 2017 óta azonban tilos alkalmazni őket ezekben a készítményekben. Vizsgálatok továbbá azt is kimutatták, hogy a methylisothiazolinone-okozta kontaktallergia a teljes európai lakosságot érinti.

Mindehhez pedig még hozzájárul az a környezeti terhelés is, amit a termékek műanyag flakonjaival okozunk.

Ez is érdekelhet: 

A rizs és az ecet kombinációja segít tisztára varázsolni az üveg edényeket

Forrás: Drive Me Baby 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!