Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezek a legtipikusabb mosási hibák – 5 tipp, hogy elkerüld őket

2020. July 15.

Ugye te is elgondolkodtál már azon, amikor elromlott a mosógéped, vagy éppen benne maradt egy folt a ruhában mosás után, hogy vajon hol rontottad el? A mosás egyszerű műveletnek tűnik, sokaknál csak annyit jelent, hogy betöltik a gépbe a mosószert és az öblítőt, bedobják a szennyest, és beállítják kedvenc programjukat. Ez a legtöbb esetben meg is állja a helyét, de vannak olyan tipikus mosási hibák, amelyek visszafordíthatatlan eredménnyel járhatnak. Pedig csak egy kis odafigyelésen múlik, hogy otthonunkban is megvalósuljon a tökéletes mosás. Most apró kis tippekkel segítünk abban, hogy biztosan ne okozzon váratlan meglepetést, amikor előkerülnek a ruhák a mosógépből. 

 

1. Ne féljünk gyakran kimosni a ruhákat

Sokszor hangzik el, hogy a túl sok mosás elkoptatja a ruhákat, éppen ezért csak akkor mossuk a kényesebb darabokat, amikor mindenképp szükséges. Pedig az, hogy a ruháink meddig tartják meg eredeti formájukat, csak azon múlik, hogy mindig megfelelő programot, illetve megfelelő mosószert válasszunk. Például létezik már olyan színvédő mosószer, amely keratint tartalmaz. Ezáltal pedig nemcsak megőrzi a ruhák élénk színét, de a szövetszálakat is ápolja és eltávolítja a bolyhokat.

 

2. Tökéletes mosás fehérítővel?

Vannak, akik már lemondtak a fehérítő használatról egy-egy rosszul sikerült próbálkozás után. Valóban léteznek olyan olcsó fehérítők, melyek rongálják a szálakat és besárgítják a fehér ruhákat. Van azonban olyan fehérítő is, amely klórmentes formulájának köszönhetően sem a színeket, sem az anyag minőségét nem rongálja meg. A kulcs a tökéletes fehérítéshez csak az, hogy jó minőségű terméket vásároljunk, és a mosás során a termékleírásnak megfelelően járjunk el.

 

3. A mosási hibák nem mindig látványosak

Sokat hallunk arról, hogy a mosógép vízkövesedik, de mivel ez általában az alkatrészeket támadja meg, nem jár számunkra is látványos jelekkel. Viszont egyszer csak meglepetésként érhet minket, ha elromlik a mosógép. Éppen ezért akkor is érdemes vízlágyítót használnunk, ha mi nem is vesszük észre, hogy láthatatlanul óvja mosógépünket. Nem beszélve arról, hogy van olyan 3in1 vízlágyító, amely erős vízkő elleni védelmével segít megakadályozni a gép meghibásodását, védekezik a kosz és mosószer-maradékok lerakódása ellen. Ráadásul segít megakadályozni a rossz szagok kialakulását is, melyek a gépben keletkeznek.

 

4. A folteltávolításhoz érdemes folttisztítót használni

Vannak, akik abban hisznek, hogy a mosószer minden foltot kiszed, de ez csak akkor igaz, ha megfelelő folteltávolító készítménnyel kombináljuk a mosást, makacsabb foltok esetén pedig hasznos lehet, ha előkezelőt is használunk, amit egyszerűen és gyorsan alkalmazhatunk közvetlenül a folton, és már azonnal látszódik is a hatása.

 

5. A kisbabáknak kiemelt védelemre van szüksége

Egy jó mosószer az egész család ruháin alkalmazható, azonban az újszülöttek bőre még érzékeny és akár allergiára is hajlamos lehet. Éppen ezért érdemes egy kisbaba születése után az első időszakban még óvatosan mosni és olyan mosószert használni, ami már az élet első napjától biztonságosan használható.

Forrás: Drive Me Baby

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!