Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezzel az apró, de szuper ötlettel sokkal finomabbá varázsolhatjuk a tésztasalátát

2020. July 14.

A tésztasaláta az egyik legjobb választás, ha napokkal korábban összeállítható ételt keresünk: előkészíthetjük az összes hozzávalót, kikeverhetjük az öntetet, aztán nincs más hátra, mint hűtőbe tenni a kész salátát, és hagyni az ízeket jól összeérni. Itt jön képbe azonban a leggyakoribb probléma: ahogy telnek a napok, úgy lesz egyre szárazabb a salátánk, sőt még az ízek is tompulhatnak. A tészta ugyanis szép fokozatosan magába szívja az összes dresszinget, a saláta pedig elveszíti fényét, krémességét. Oké, még így sem rossz, de közel sem annyira finom, mint 3-4 órával azután, hogy összedobtuk. Szerencsére létezik egy apró trükk, amely segítségével tésztánk újra olyan lehet, mint újkorában. És hogy mi ez pontosan? Az öntettel kell egy kicsit trükköznünk, mutatjuk, hogyan.

Dresszing két részletben

A titok mindössze ennyi! Egészen más lesz a végeredmény, ha a kiválasztott dresszinget – legyen az majonézes-tejfölös vagy akár pesztós) két részletben adjuk a salátához. Az első felét akkor, amikor a tészta még langyos. Gondoljunk rá úgy, mint egy pácra, marinádra. Mivel a tészta még nem hűlt ki, könnyen felszívja az öntetet. Az öntet fűszerei szépen koncentrálódnak a tésztánkban, extra ízekkel gazdagítva. Ekkor keverjük bele az összes további hozzávalót is, például a zöldségeket és a sajtot.

A dresszing másik felét viszont csak tálalás előtt forgassuk a salátánkhoz. Ha nem egyszerre tálaljuk fel, akkor csak az arányos mennyiséget adjuk hozzá. Öntetünket tárolhatjuk a hűtőben, de frissen is összeállíthatjuk – ahogy szimpatikusabb. Ilyenkor a tészta már hideg, illetve az első adag dresszinget gyakorlatilag teljesen magába szívta. Ez egyrészt szuper hír az extra ízélmény miatt, másrészt viszont – főleg ha eltelt pár nap – szinte száraznak fogjuk érezni a salátánkat. Az új adag öntet ezen segít, kellemesen krémessé és fényessé varázsolja az ételt.

További tanácsok a tökéletes tésztasalátához

A „dupladresszing” mellett érdemes még néhány apróságra odafigyelni.

1.A friss leveles zöldek (salátakeverékek vagy bébispenót) nem alkalmasak az előre összeállított tésztasalátákhoz. Könnyen és gyorsan megfonnyadnak – mind az eltelt időnek, mind pedig az öntetnek köszönhetően –, ezzel pedig az egész fogást elrontják. Csak tálalás előtt, frissen tegyük a salátába! Ha erre nincs mód, hagyjuk inkább ki a receptből.

2.Kerüljük a puha, lágy és friss sajtokat! Gondoljunk csak például a fetára. Egy görögös ízvilágú salátához remek ötlet, de szintén csak tálalás előtt morzsoljuk a tetejére! Ha nem így teszünk, szinte „feloldódik” majd a dresszingben. Az előre összeállított salátákba a keményebb, szépen kockázható sajtok a tutik.

3.Ellenőrizzük a fűszerezést! A második adag dresszing hozzákeverése után kóstoljuk meg gyorsan a salátát! Lehet, hogy hiányzik némi só vagy bors, ezeket gyorsan pótolhatjuk.

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!