Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan kell megfelelően megmosni a salátát?

Erre az evidens kérdésre is létezik szakszerű válasz...
2020. May 21.

 

Ilyenkor tavasz végén és nyáron még az is kedvet kap egy jó salátához, aki egyébként inkább a laktató ételeket részesíti előnyben. Ha friss zöldekre esik a választásunk, az első és legfontosabb mozzanat az alapos tisztítás. Amennyiben ezt a lépést elhagyjuk, nem csupán port és földmaradványokat ropogtathatunk a fogaink között, hanem akár vegyszereket is juttathatunk a szervezetünkbe. 

 

Mikor mossuk meg a salátát? 

Nincs kizárólagos helyes válasz: a boltból hazaérkezve azonnal megmoshatjuk, de ha szimpatikusabb, elegendő felhasználás előtt is. Ha nincs túl sok időnk főzőcskézni, praktikus lerövidíteni az elkészítést, azaz a megvásárlást követően rögtön megmosni a salátát, majd dobozolva a hűtőbe tenni. Ha össze vannak tépkedve a salátalevelek, kb. 1 hétig állnak el, az egész fej saláták pedig 1-2 hétig. A mosás viszont ezt az időtartamot lecsökkenti, tehát csak akkor érdemes azonnal a csap alá dugnunk a zöld leveleket, ha hamar felhasználjuk. 

 

Mi a helyzet a mosott termékekkel? 

Egyes saláták zacskóján a gyártó feltünteti, hogy a termék már mosottan került a csomagba. Ennek ellenére érdemes átöblíteni a zacskó tartalmát, biztos, ami biztos. Nem a gyártó hibázik, de egy plusz mosás sosem árt, főleg az előző hónapok tapasztalatai alapján. 

 

Hogyan mossuk meg a salátánkat? 

A tiszta mosogatónkat vagy egy nagy tálat töltsünk tele hideg vízzel. Áztassuk bele a salátát a vízbe, keverjük át a leveleket, hogy a víz mindenhol érje. Hagyjuk ázni legalább 10 percig, ezalatt a szennyeződések, például a homok szépen összegyűlik a mosogató vagy a tál alján. Utána szedjük ki a salátát, gyengéden rázzuk ki belőle a vizet. Jöhet a salátacentrifuga! Helyezzük bele a salátaleveleket, és pörgessünk rajtuk párat. Ha nincs salátacentrifugánk, akkor a salátaleveleket tegyük tiszta konyharuhába, majd a kis batyut vagy batyukat rakjuk műanyag zacskóba. Kössük be erősen a zacskó száját, majd pörgessük meg párszor, mintha parittya lenne. A mozgás hatására a víz lepereg a salátalevekről, a konyharuha pedig felszívja a felesleges nedvességet. 

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!