Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan együnk kevesebb sót?

2019. May 17.

Örök kérdést feszegetünk az alábbi cikkben, hiszen a sótlan ételek nem az igaziak, és aki épp egy gasztronómiai oldalon barangol, minden bizonnyal kedveli az ízes fogásokat. Valamennyi sóra természetesen szüksége van a szervezetünknek, a túl sok só viszont sajnos egyáltalán nem egészséges. Így aztán muszáj valamiféle kompromisszumra jutnunk, hogy a finom falatokat büntetlenül élvezhessük. A titok nyitja ezúttal is a mértékletesség, mutatunk pár egyszerűen megvalósítható ötletet, amelyek segítségével kordában tarthatjuk sófogyasztásunkat.

 

Mennyi a megfelelő mennyiség?

Amennyiben 50 év felett járunk, esetleg cukorbetegek vagyunk, illetve vese- vagy szívproblémákkal küzdünk, a napi 1500 mg-ot semmiképpen se haladja meg a bevitt só mennyisége. Ez 2/3 teáskanálnyi, és valljuk be, kiegyensúlyozott táplálkozás esetén ennek bőven elegendőnek kell lennie.

 

Tartsuk számon, hogy mennyi sót eszünk!

A boltban alaposan böngésszük át az összetevők listáját, érdemes az adott élelmiszert összehasonlítani más márkák hasonló termékeivel, majd a legkevésbé sós mellett dönteni. Azért is érdemes áttanulmányozni ezeket a listákat, mert könnyen rádöbbenthet a túlzott sófogyasztásra.

 

„Áldozzunk be” 3 hetet!

3 hét elegendő arra, hogy az ízlelőbimbóink újra „beállítsák” magukat, tehát ha erőt veszünk magunkon, és ennyi ideig sószegényen étkezünk, utána már nem fogunk olyan sokat kívánni belőle.

 

Lépésről lépésre

Ne próbáljunk egyik napról a másikra gyökeresen változtatni az étkezési szokásainkon. Először a legsósabb ételekről próbáljunk lemondani, vagy legalább főzzük meg magunk kevesebb sóval. Az ízekről ne mondjunk le, pótoljuk a sót karakteres, jó minőségű fűszerekkel.

 

Ne együnk feldolgozott ételeket!

A készételek általában még akkor is több sót tartalmaznak az otthon készülteknél, ha nem kimondottan sós az ízük.

 

Az okostelefon segít

Mind az iPhone-okra, mind pedig az Androidos telefonokra létezik olyan alkalmazás, amely segít számon tartani a sóbevitelünket.

 

Forrás: so delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Több fűszert, kevesebb sót!

Több fűszert, kevesebb sót!

Próbáld ki, hogy milyen az élet kevesebb sóval, és több fűszerrel, meglátod, megéri!
Sütés kevesebb cukorral

Sütés kevesebb cukorral

Mert sokakat érdekel, hogy hogyan lehetne csökkenteni a finomított cukor mennyiségét süteményekben, desszertekben. Horvát Sára kisokosa.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!