Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Apró változtatásokkal a nagy eredményekért: ezeket a pontokat tartsuk be, ha fogyni szeretnénk

2019. May 16.

Még ha az időjárás nem is kegyes hozzánk mostanában, feltartóztathatatlanul közeleg a nyár, és vele együtt sokak „réme”, a bikiniszezon. Mielőtt ész nélkül koplalni kezdenénk, esetleg valami bonyolult és egyáltalán nem egészséges fogyókúrába fognánk, próbáljuk ki a következő trükköket. Nem igénylik életmódunk teljes felborítását, és bár apróságoknak tűnhetnek, jelentőségük egyáltalán nem elhanyagolható.

 

1. Ezt a kérdést tegyük fel magunknak minden étkezés előtt

Éhesek vagyunk egyáltalán? Sokszor valójában nincs is szüksége táplálékra a szervezetünknek, csupán pótcselekvésből kapunk be valami finomat. És gyakran előfordul az is, hogy a szomjúságot keverjük össze az éhségérzettel. Gurítsunk le először egy nagy pohár vizet, majd ismételjük meg a kérdést. Először, hogy éhesek vagyunk-e, és aztán azt, hogy mit ennénk szívesen. Ha a válasz egy nagy tábla csoki, akkor valószínűleg inkább vigasztalni szeretnénk magunkat, nem pedig elűzni az éhségünket.

 

2. A tervezés fél siker

Nem csak arra kell figyelmet fordítanunk, hogy mit és mennyit eszünk, az is ugyanolyan fontos, hogy milyen időközönként jut tápanyaghoz a szervezetünk. Étkezzünk rendszeresen! A napközbeni koplalás gyakran óriási vacsorákhoz vezet, pedig este már célszerűbb lenne kevesebb étellel beérni. Egyébként se tartalékoljuk a kalóriákat! Jobb elosztani a napi kalóriamennyiséget, mint egy nagy étkezésbe belesűríteni, majd a nap hátralévő részében koplalni.

 

3. Zöldségek az étkezés elején

Ha tápanyagokban gazdag zöldségfélékkel kezdjük az étkezést, akkor hasznos ételekkel lakunk jól. Érdemes jó sok rostdús zöldséggel indítani, így garantáltan nem fogjuk üres kalóriákkal teletömni a hasunkat.

 

4. Fehérje reggel

A reggel elfogyasztott fehérje stabilizálja a vércukorszintünket, így nem fogunk cukorra vágyni a nap folyamán. És még egy ötlet: fedezzük fel a reggeli italok valódi ízét, azaz próbáljuk ki, hogy a teánkból, kávénkból elhagyjuk a cukrot.

 

5. Az étkezés valóban étkezés legyen

Ne útközben rohanva, e-maileket olvasva, számítógép előtt görnyedve vagy éppen házimunka közben csillapítsuk éhségünket! Terítsünk meg, üljünk le az asztalhoz, majd lassan, az ételre figyelve fogyasszuk el az adagunkat! Persze trükközni lehet: ha kisebb tányérra szedünk, a szemünk hamarabb jól fog lakni. És ne feledjük: kapkodni nem érdemes, élvezzük az ízeket!

 

6. Ne menjen feledésbe

Étkezési naplót vezetni lehet, hogy időigényes, de mindenképpen hasznos. Ha őszintén feljegyezzük a legutolsó kocka csokiig a fogyasztásunkat, könnyen láthatjuk, hogy mikor léptük túl a megengedett kalórialimitet. Ha semmi időnk nincs naplót írni, legalább fotózzuk le a telefonunkkal, hogy mit ettünk.

 

7. Tiltás helyett csere

Zsíros helyett zsírszegény, tejföl helyett joghurt, sima helyett teljes kiőrlésű tészta. Ezek a cserék nem járnak lemondással, de segítségükkel máris sokat tettünk magunkért. Emberek vagyunk, ezért ne zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy néha ránk jön a nassolási vágy. Viszont vértezzük fel magunkat egészséges csemegékkel! Ha van otthon például cukormentes almaszirom, válasszuk azt, ha ropogtatni támad kedvünk.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!