Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan fog tovább elállni a banán?

2020. August 31.

Vannak, akik legszívesebben majdnem éretlenül fogyasztják a banánt, mások viszont odáig vannak az édes, érett gyümölcstől. Persze akkor sem kell kétségbe esni, ha megjelennek azok a bizonyos barna foltok. Hogy miért? Mert számos süteményhez túlérett banánokra lesz szükségünk. Épp ezért több érést gyorsító praktika is ismert (sőt más gyümölcsök érlelésében pont a banán játszhat főszerepet), ám ejtsünk szót arról is, hogy miként tudjuk késleltetni, lassítani a folyamatot. 

 

1. Akasszuk fel

Nemcsak csinosak a kampón lógó banánok, hanem tudományos oka is van annak, hogy miért ez a az ideális tárolási mód. A gyümölcsből az etiléngáz akkor kezd el felszabadulni, amikor leszedik, letörik a fáról. Ám ha fel vannak lógatva, az etiléngáz lassabban fejti csak ki a hatását.

 

2. Vegyünk zöld banánt

És most nem a főzőbanánra gondolunk! Egyszerűen keressünk minél éretlenebbet és keményebbet a boltban.

 

3. Csomagoljuk be a banán szárát

Írtuk az első pontunkban, hogy a letört szárból szabadul fel a gyümölcs gyorsabb beérését előidéző etilén, így megoldás lehet, ha a szárát alufóliába vagy műanyag fóliába csomagoljuk.

 

4. Tegyük a hűtőbe

De csak az éretteket! A még nem túlságosan érett banánokat ne helyezzük a hűtőbe, azoknak jobb helye lesz fellógatva a kamrában. Viszont ha már teljesen érettek, a hűtőszekrényben elállnak még további pár napig.

 

5. Fagyasszuk le 

A fagyasztással jól konzerválható a banán, ám egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon fagyasztjuk le. Ha héjjal együtt tesszük a fagyasztóba, a héj megbarnul, és kiolvasztva nem lesz túl gusztusos. Ehelyett hámozzuk meg, és tegyük egyben vagy szeletelve műanyag dobozba, aztán pedig a fagyasztóba.

 

6. Vigyázzunk rájuk

A banán sokkal gyorsabban kezd megbarnulni, ha sérül a héja. Ma már speciális banántartókat is beszerezhetünk, ezek a gyümölcs formájával és méretével megegyező (általában) műanyag dobozok. Így, egyesével tárolva nagyon jól meg lesznek óvva a banánok akkor is, ha egész nap a táskánkban cipeljük. 

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!