Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Így marad kétszer annyi ideig friss a gyümölcs

2020. June 22.

A legtöbb gyümölcs tele van C-vitaminnal, rostokkal, ásványi anyagokkal és egyéb hasznos tápanyagokkal. És hála a bennük lévő gyümölcscukornak, még energiával is feltöltenek. Nincs jobb snack a friss és lédús gyümölcsöknél, nyáron ráadásul rengeteg fajta közül válogathatunk. Csak egy probléma van velük: olyan gyorsan megromlanak… Létezik azonban pár módszer, amelyek segítségével meghosszabbítható a frissességük. 

 

Mossuk – de mikor? 

Természetesen meg kell mosnunk a gyümölcsöket, mielőtt elfogyasztjuk. Sokan azonban vásárlás után a teljes adag epret, málnát vagy épp áfonyát megmossák, pedig csak egy keveset terveznek belőle rögtön elfogyasztani. Aztán a maradék mehet a hűtőbe. Jó tudni, hogy nedvesség hatására a gyümölcsök gyorsabban megpenészednek. A legjobb, ha mosás nélkül tesszük be a hűtőbe, de ha már megtörtént a találkozás a vízzel, a lehető legalaposabban szárítsuk meg a gyümölcsöket. Ha így teszünk, jóval tovább élvezhetjük frissességüket. 

 

Alma

A legtöbb almafajta kb. 1 hétig áll el, ám az élettartamuk jelentősen megnövelhető, ha egyesével konyhai papírtörlőbe csomagoljuk, majd így tesszük be a hűtőszekrény zöldséges fiókjába. Tegyünk ezt a körtékkel is! 

 

Ecettel a frissességért 

Tegyük a friss gyümölcsöket a mosogatóba, töltsük fel a mosogatótálat vízzel, majd öntsünk bele egy csésze ecetet, és adjunk hozzá egy teáskanálnyi sót. Az ecet megöli penészgombákat, valamint eltávolítja a szennyeződéseket és a viaszt, a só pedig megöli az apróbb rovarokat. Hagyjuk a gyümölcsöket 10 percig ázni, majd öblítsük le, és óvatosan töröljük szárazra papírtörlővel. 

 

Hűtő 

Hacsak nincs trópusi hőség, a legtöbb gyümölcsöt nem muszáj a hűtőben tárolni, sőt egyes gyümölcsök még ízükből is veszíthetnek ennek hatására. Persze ha nincs száraz, hűvös, fénytől és nedvességtől óvott tárolóhelyünk, jobban járunk a hűtővel. 

Mit tegyünk mindenképpen hűtőbe? A nyári gyümölcsöket, például az epret, a málnát, az áfonyát, a cseresznyét és a meggyet, valamint a szőlőt, illetve az előre feldarabolt vagy otthon szeletekre vágott gyümölcsöket, mint a dinnyét. Ha utóérő a gyümölcs, jó tudni, hogy a hűtéssel megállítjuk az érési folyamatot. 

 

Forrás: Tips and Tricks 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fogyasszunk ma sok-sok zöldséget és gyümölcsöt!

Fogyasszunk ma sok-sok zöldséget és gyümölcsöt!

Június 17-én a zöldségeké és a gyümölcsöké a főszerep!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!