Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Apró, guruló szemek… 8 érdekesség a finom és egészséges bogyós gyümölcsökről

2020. May 19.

Így május második felében még csak éppen elindítottuk a sort a szamócával, de vár még ránk az áfonya, a szeder, a málna, a ribizli és az egres, hogy csak a legismertebb kedvenceket említsük. Összegyűjtöttünk 8 izgalmas tudnivalót a bogyós finomságokról, szemezgessetek!

1.A bogyós gyümölcsök közös jellemzője a magas vitamin- és ásványianyag-tartalom. Sok bennük az antioxidáns, kalóriákban viszont szegények, így a szigorúbb diétákba is beilleszthetők.

2.Léteznek óriási szemű eprek. Ezek a fajták elérhetik az átlagos almák méretét.

3.Színkavalkád: málnából létezik fekete és sárga fajta, szamócából pedig nevelgethetünk a balkonon vagy a kertben akár különleges fehér verziót is.

4.Az áfonya frissen fogyasztva – kis mértékben – hashajtó hatású, aszalva viszont segít elmulasztani a hasmenést.

5.A málna levele ehető. Sőt! Gyógynövényként tartják számon, a belőle készült teát a test izmainak (és így a méhfal izomzatának) ellazítására is ajánlják. A nép gyógyászat épp ezért szülés előtt álló kismamák számára különösen javasolja az alkalmazását.

6.Gondoljunk már most a télre! Az alaposan megmosott, megtisztított bogyók egészben is lefagyaszthatók, érdemes porciózva tenni a mélyhűtőbe. De készíthetünk belőlük „instant felhasználható” pürét, illetve befőzhetjük lekvárnak, dzsemnek.

7.Az ókori görögök és rómaikat orvosságként tekintettek a szederre: köszvény ellen használták.

8.Lehet belőlük jégkocka. Nem, most nem arra a verzióra gondoltunk, amikor a jégkockatartóba gyümölcsöt szórunk, feltöltjük vízzel, majd így fagyasztjuk ki, hanem egy az egyben felhasználásra. A megmosott, megszárított szemeket fagyasszuk le egy tányéron egymástól különválasztva, majd dobjuk a limonádénkba vagy a gyümölcsteánkba alternatív jégkockaként.

Forrás: Frisch gekocht

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Top 10 áfonyás receptünk

Top 10 áfonyás receptünk

Rendkívül ízletes és egészséges gyümölcs, amely méretében ugyan kicsi, de hatalmas tápértékkel bír, és minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!