Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Viasz az almán? Mutatjuk miért (és hogyan) távolítsd el

2021. October 4.

Lépten-nyomon halljuk, hogy a friss gyümölcsnél nincs egészségesebb – ráadásul pont az almáról mondják, hogy napi egy szem belőle távol tartja az orvost. Igen ám, de amíg hozzájutsz a vitaminban és antioxidánsban dúskáló rostokhoz, addig el kell végezned egy alapos tisztítást, nehogy extrém esetben mégis a dokinál köss ki. Mert a gyönyörűen csillogó gyümölcsöt vélhetően lekezelték valamilyen anyaggal, hogy frissnek tűnjön. Ám az áru jó minőségére ez egyáltalán nem garancia, sőt: a lédús alma azért kap egy fedőréteget, hogy ne veszítsen a nedvességéből. A szüret során az amerikai gazdák általában letisztítják a piszkot a gyümölcsről: ekkor a természetes wax sajnos odalesz, a saját csillogással együtt. A kereskedőnél már egy – elvileg ehető, ám emészthetetlen – szintetikus réteggel ellátott alma kapható. Főleg a manikűrözésből ismert hipoallergén shellac, vagy egy brazil pálma leveléből kinyert karnaubaviasz látható a gyümölcsön.
Ez a réteg szinte a végtelenségig meghosszabbítja az alma élettartamát, és szerencsére előírás van arra, hogy milyen mennyiségben vihető fel a gyümölcsre. Megengedett még erre a célra a méhviasz, a szójaviasz és a vazelin is, ami utóbbi petrolátum, illetve puha paraffin néven is futhat. Az oxigénzáró anyagok miatt nem szellőzhet a gyümölcs, ezért íztelen és vizenyős lehet. Ez az emésztőrendszerünknek sem lesz ínyére – az alma természetes viaszával szemben ezek a rávitt anyagok felszívódási gondokat okozhatnak, főleg a vékonybél szakaszán. Légzési nehézség, fekély és még fertőzés kockázata is benne van a pakliban, illetve étkezés utáni rosszullét szintén jelentkezhet.

Érdemes pár pillanatra forró vízbe mártani az almát, majd ha leoldódott a réteg, még egyszer sima csapvízben átmosni. Másik módszer a wax eltávolítására az, ha egy evőkanál citromlevet összekutyulunk ugyanennyi szódabikarbónával, és a keveréket vízben oldjuk fel. Beletéve az almát zöldségkefével sikáljuk át, majd csapvízben öblítsük le.

Még egyszerűbb, ha ecetes vízzel mossuk le a nem kívánt réteget, majd eztán szintén öblítünk egyet a csap alatt. Esetleg almaecetes papírtöltővel is próbálkozhatunk. Drasztikusabb módszer, ha hámozott almát eszünk, de így sajnos sok tápanyagtól és rosttól is elbúcsúzunk.


Perzsa


Forrás: food.ndtv.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!