Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Őszi kedvencünk, a szőlő – mutatjuk, miért roppant egészséges

2020. október 12.

Az ősz egyik klasszikus gyümölcse a szőlő, kimondottan ízletes fajták teremnek belőle itthon is. Ehetjük önmagában, sütibe téve, sajtokkal, dióval tálalva, és a sort még hosszan folytathatnánk. Ideje előkapni a kedvenc recepteket, hiszen amellett, hogy finom és épp szezonja van, egészséges is! 

 

Segíthet a fogyásban

Gyümölcs, tehát a benne található gyümölcscukorral, szénhidráttal számolnunk kell, ennek ellenére elmondható, hogy viszonylag alacsony a kalóriatartalma és a glikémiás indexe. Ellenben tele van antioxidánsokkal, melyek egyike hatékonyan támogatja az anyagcserénket.

 

Jó forrása a K- és C-vitaminnak

A K-vitamin felel csontjaink és szöveteink egészségért, a C-vitamin pedig segít a szervezetnek a vas feldolgozásában, valamint immunerősítő hatású.

 

Jót tesz a szívünknek

A szőlőben található vegyületek erősítik a szívizomzatunkat, gyulladáscsökkentő hatásúak, javítják a vérkeringést, és óvják a keringési rendszerünk egészségét.

 

A bőrünk is szebb lesz

A szőlőben és néhány zöldségfélében található fitotápanyagok megóvják a bőrsejtjeinket az ultraibolya sugaraktól. 

 

Csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét

A szőlőben található egyik antioxidáns segíthet szabályozni a vércukorszintünket, ezzel csökkentve a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

 

Hidratál

A szőlő sok más zöldség- és gyümölcsfajtához hasonlóan nagyon magas (82%) arányban tartalmaz vizet, ezzel javítva szervezetünk folyadékháztartását. Bőrünket is remekül hidratálja. 

 

És ha megisszuk, akkor is egészséges

A szőlőt persze nemcsak friss gyümölcsként és gyümölcsléként fogyaszthatjuk, hanem készülhet belőle bor is, amely mértékkel fogyasztva szintén rendelkezik egy sor pozitív egészségügyi hatással.

 

Forrás: Good Housekeeping

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Szüretkor főzzünk szőlővel!

Szüretkor főzzünk szőlővel!

Az ősszel még az is jó, hogy itt a szüret és a mézédes szőlőfürtök időszaka. Ennek jótékony hatásait nem csak borfesztiválokon élvezhetjük, hanem a saját konyhánkban is, hiszen a szőlő sokoldalúan felhasználható mártások, köretek és saláták formájában.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!