Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan tároljuk a szőlőt?

2019. September 11.

Az őszben az egyik legjobb dolog a szőlő, és most nem csupán a mustra, murcira, újborra gondolunk. Persze a szüret élményét ha tehetitek, ne hagyjátok ki! De csak úgy eleszegetni egy fürtöt finom, aromás sajtokkal is szuper, vagy megpárolhatjuk csilivel, mézzel, körtével, almával húsok mellé, sőt desszertekhez, pohárkrémekhez is remek választás. Élvezeti értéke mellett ne felejtsünk el szót ejteni arról sem, hogy milyen egészséges is ez a gyümölcs: hasznos a szívünknek, a bőrünknek és az agyunknak. Viszont érdemes pár dologra odafigyelni, ha sokáig szeretnénk élvezni a roppanós szemeket, mutatjuk.  

Minden a vásárlással kezdődik, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy a boltban vagy a piacon milyen szőlőt választunk. Fajtától függetlenül fontos, hogy a szemek ne csak lazán, hanem jó erősen „kapaszkodjanak” a fürthöz. Amint hazavittük a gyümölcsöt, szedjük le azokat a szemeket, amelyek le akarnak esni, ez a többi szem frissessége érdekében az egyik legfontosabb teendőnk. 

Mosás nélkül tegyük a hűtőbe a fürtöket, csak közvetlenül fogyasztás előtt érintkezzenek vízzel. Ellenkező esetben a szemek a mosásból származó nedvesség hatására könnyebben elkezdhetnek rohadni és penészedni.

Az almához hasonlóan a szőlőt is a hűtő hidegebb részében a legjobb tárolni. Tegyük a frissentartó fiókba vagy a hűtő mélyére, az egyik polc legbelső részére. Ügyeljünk viszont arra, hogy erős illatú élelmiszerek, például hagymafélék mellé ne pakoljuk, mert könnyen átveszi a nem kívánatos szagokat. 

Ha jó minőségű szőlőt választottunk, és megfelelően tároljuk, akár 2 hétig is eláll majd a hűtőnkben.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kincsesbánya a szőlőszemben

Kincsesbánya a szőlőszemben

A hazai borászatok 2011 óta dönthetnek szabadon arról, hogyan semmisítik meg a törkölyt. Korábban kötelezően a szeszfőzdékhez kellett leadniuk, azóta viszont takarmány vagy éppen szőlőmagolaj is készülhet belőle.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!