Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Édesburgonyát készítenél? Íme pár tipikus hiba, amit érdemes elkerülni

2019. október 2.

Nincs kétség, az utóbbi évek egyik legnagyobb sztárja az édesburgonya. Finom, egészséges és annyiképpen felhasználható, hogy egy igazi édesburgonya rajongó akár a hét minden napjára készíthet belőle különböző ételeket. Remek sósan, ázsiai vagy mediterrán fűszerekkel feldobva, de fahéjjal és kakaóporral még édes brownie-ban is megállja a helyét. Pár aprósággal viszont könnyen elrontható, mutatjuk, hogy mit kerüljünk el a tökéletes végeredményért. 

 

Sérült darabokat veszünk

Mint minden esetben, az első hibalehetőség rögtön az üzletben vár ránk. Ha sérülések (vágások vagy ütődések) tarkítják a burgonyát, akkor biztosak lehetünk benne, hogy máris romlásnak indult. Ha a sérült részeket eltávolítjuk, pépesítve még jó lesz a krumpli, de ha egészben sütnénk meg, akkor csak ép példányokat válasszunk.

 

A hűtőszekrényben tartjuk

A hűtőnkben túl hideg van az édesburgonyának. Ettől megváltozik a sejtszerkezete, és a közepe még a főzést követően is kemény marad. A legjobb hűvös, sötét és száraz helyen tárolni.

 

Nem mossuk le

Mindig le kell mosni az édesburgonya héját, mielőtt nekiállnánk elkészíteni, sőt zöldségkefével ledörzsölni sem rossz gondolat. Elvégre egy gyökeret fogunk elkészíteni, és nyilván nem szeretnénk a földet is megfőzni vagy megsütni.

 

Nem esszük meg a héját

Sokan nem tudják, hogy meg lehet-e enni egyáltalán az édesburgonya héját. Valójában nem egyszerűen ehető, hanem kimondottan érdemes így tenni, hiszen a legtöbb tápanyag a héjában található.

 

Nem tesszük vízbe felaprítás után

Nagyban megkönnyítjük a dolgunkat, ha előre feldaraboljuk a hozzávalóinkat, hogy főzés előtt ne menjen ezzel az idő. Ezt nyugodtan megtehetjük az édesburgonyával is, de utána szórjuk a kockákat egy hideg vízzel teli tálba, és helyezzük a hűtőszekrénybe. Ha ez a lépés kimarad, a megpucolt kis kockák gyorsan kiszáradnak.

 

Megfőzzük az édesburgonyapitéhez

Az édesburgonya-pite a sütőtökös pite mellett őszi alapédességnek számít. Sok recept szerint meg kell főznünk a burgonyát, mielőtt betöltjük a pitetésztába, de a kész pite ettől nagyon könnyen elázhat. Sokkal jobb, ha főzés helyett a sütőben sütjük meg. Nem is beszélve arról, hogy a karamellizált darabkák rengeteg plusz ízt adnak a sütinek, ezt pedig főzéssel nem érhetjük el. 

 

Úgy sütjük meg, hogy nem szurkáljuk meg a héját

Nem kellemes, ha felrobban a sütőben az édesburgonya – sem a látvány, sem pedig az utána szükséges takarítás szempontjából. Az édes és a hagyományos burgonyában egyaránt megnő sülés közben a nyomás, ám ha villával megszurkáljuk, akkor a lyukakon keresztül távozik a gőz, azaz nem durran szét a burgonya.

 

Mikróban sütjük

Sajnos a mikróban nem fog egyenletesen megsülni a burgonya, bizonyos részek kemények maradnak, máshol pedig túl puhává, netán kásás állagúvá válhat. Inkább süssük sütőben, hiába kell így hosszabb elkészítési idővel számolnunk. 

 

Nem ellenőrizzük, hogy tényleg készen van-e

Mivel az édesburgonyák nagyon változatos méretűek, arra figyelünk, hogy minél egyformább méretűeket vegyünk. Ha mégis egyszerre kerül be kicsi és nagy a sütőbe, gyakran ellenőrizzük sütés közben, hogy van-e olyan, amely már elkészült. Szúrjunk bele egy villát, ha könnyen belecsúszik, már vehetjük is ki. 

 

Nem készítjük elég változatosan

Az édesburgonya rendkívül változatosan elkészíthető, akár reggelit is csinálhatunk belőle. Szinte minden burgonyás receptben kiválthatjuk a krumplit édesburgonyával, grillezhetjük, tócsnit, pástétomot, levest, pürét, sült vagy rakott burgonyát készíthetünk belőle, sőt édességeket is. Ne féljünk a kísérletezgetéstől, bátran próbáljunk ki új recepteket.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.