Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Konyhai alapok: így lesz a legfinomabb a sült sütőtök

2019. október 18.

Ősszel minden – na jó, majdnem minden – a sütőtökről szól. Tény, hogy elmaradhatatlan alapanyaga az évszaknak, mély, narancsos színe jókedvre derít, ízéért pedig nagyon sokan rajonganak. Rendkívül sokoldalú, készíthetünk belőle levest, köretet, süteményt, krémet, illetve meg is tölthetjük. Számos recept alapja a sült sütőtök(püré), ebből egyszerre nagyobb adagot is süthetünk, hűtőben 2-3 napot eláll. 

Nézzük, hogyan készül a legfinomabb sült, pirított tök, amelyet önmagában, pici olívaolajjal, sóval és borssal is fogyaszthatunk, de a már említett tökpüré alapjául is szolgálhat. 

 

1. Melegítsük elő sütőt 

Ha tökéletes állagú pirított sütőtökre vágyunk, akkor jó forróra kell felmelegítenünk a sütőt. És hogy milyen az a bizonyos tökéletes állag? Kívül karamellizálódott, belül pedig finom krémes. Érdemes 180-190 °C-on „majdnem” puhára sütni a tököt, ezután 210 °C-ra felemelni a hőfokot, és szépen hagyni megpirulni, karamellizálódni a széleket. 

 

2. Jó minőségű, sütéshez való olívaolajat használjunk

Hogy ne száradjon ki a tök, forgassuk össze kevés olívaolajjal. Nem kell agyonlocsolni, csak csorgassunk rá keveset, majd forgassuk össze egy tálban vagy közvetlenül a sütőlemezen. 

 

3. Ne zsúfoljuk tele a sütőnket

A sütőtökdarabokat terítsük szét a sütőpapírral bélelt sütőlemezen, de csak 1 rétegben. Ha több réteg kerül a tepsire, megsül ugyan a tök, de az alsóbb darabok pirultságáról le kell mondanunk.

 

4. Sütési idő 

Ha a tököt meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk, kb. 25 perc is elegendő ahhoz, hogy puhára süssük. Ha nagyobb darabokra vágva vagy felezve sütjük, hosszabb sütési idővel kell számolnunk. 

 

5. Natúr vagy fűszeres?

Egyszerű pirított tökhöz nem kell sok minden, csak szórjuk meg egy kis sóval és borssal. Ha csípősebb ízre vágyunk, akkor egy kis csilipehely is mehet rá, végül locsoljuk meg olívaolajjal. Amennyiben desszertekhez készítünk tökpürét, válasszunk semleges ízű olajat! Ilyenkor fűszerezhetjük utólag is, amikor a süteményt állítjuk össze, de ha passzol az ízvilághoz, eleve süthetjük fahéjjal, mézeskalács fűszerrel, gyömbérrel vagy akár szegfűszeggel összeforgatva. 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.