Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Szereted a sütőtököt? És vajon mindent tudsz kedvenc őszi finomságodról?

2020. október 15.

Ősz van, tökszezon. Készítjük a sütőtökös ételeket, a töklámpásokat, a sütőtökös kávékülönlegességeket, és egyszerűen nem tudjuk megunni! De vajon mindent tudunk erről a gyümölcsről? Például azt, hogy igazából gyümölcs? Összegyűjtöttünk egy csokor meglepő érdekességet! 

 

A töklámpások eredetileg retekből vagy burgonyából készültek

Az ír bevándorlók vitték magukkal a töklámpás faragásának szokását Amerikába. Amíg az óhazában a retek és a krumpli volt könnyen elérhető, Amerikában sokkal egyszerűbben hozzájutottak a tökhöz, így rövidesen ebből kezdték el készíteni a lámpásokat a gonosz szellemek elűzésére.

 

Minden kontinensen termesztik… vagyis majdnem mindegyiken

Az egyetlen kivétel Antarktisz, ez az ottani éghajlat miatt egyáltalán nem meglepő. 

 

Óriási mennyiség

Az Egyesült Államok 700 000 tonnányit termeszt belőle évente főleg Illinois, Ohio, Pennsylvania és Kalifornia államokban. Ennek 95%-a Illinois-hoz kapcsolódik, Morton városában készül állítólag a világ konzervtök-mennyiségének 80%-a. A település ki is kiáltotta magát a világ tökfővárosának.

 

De a legnagyobb tök mégsem amerikai

Bár kvázi „minden” az Egyesült Államokban szokott a legnagyobb lenni, ám tökből Németországban termett eddig a leghatalmasabb: 2016-ban, majd 1200 kg-os súllyal, ami egy átlagos személyautó tömege.

 

 A legnagyobb tökpite

A tökpite jellegzetesen amerikai fogás. Levágják a tök tetejét, kiszedik a magokat, majd megtöltik tejjel és mézzel, és forró hamuban megsütik. A legnagyobb ilyen finomság, amelyet valaha is sütöttek, 3699 font, azaz 1677 kg súlyú volt.

 

Minden tökben nagyjából 500 mag van

90-120 nap alatt érik be egy tök, ezért május és július között ültetik. Magas a vastartalma és a növény virága is ehető. Több mint 45 alfaja létezik, a színe zöld, sárga vagy piros lehet.

 

Tulajdonképpen egy gyümölcs

Az uborkával és dinnyével rokon növény, ám mivel a legtöbb tök nem édes, sokan tévesen zöldségnek gondolják. 

 

Minden része ehető

A héja, levelei, virágja, magja, húsa, de még a szára is fogyasztható.

 

Forrás: Good Housekeeping

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?