Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Csupa nagybetűvel: a SÜTŐTÖK

2020. október 7.

Íme a sütőtök, amely igazán megérdemli, hogy csupa nagybetűvel írjuk le a nevét, hiszen az ősz és a tél igazi színfoltja, narancssárga színével és jellegzetes ízével izgalmassá teszi a mindennapokat.

 

Melyek az élettani hatásai?

A sütőtök a tökfélék családjába tartozik, így hasonlóan a főzőtökhöz és a cukkinihez, nagyjából 90%-a víz. Sárga színét a béta-karotinnak köszönheti, igen gazdag még C- és a B1-, B2-, B6-vitaminokban is. 

Ásványi anyagokban is bővelkedik, megtalálható benne a mangán, réz, cink vas, foszfor, kalcium. Ezek az egészség megőrzésben fontos szereppel bírnak. Niacin tartalma jótékony hatással van az egészséges koleszterinszint szabályozásában. A sütőtök szépítőszer, szebbé varázsolja a bőrünket. Remek béltisztító, segíti az emésztést, a máj működését, és még különböző szívproblémák előfordulása esetén is érdemes fogyasztani. Gyulladáscsökkentő, segít a tüdőgyulladásos betegeknek és a különböző köhögéseket szintén enyhíti, pl. az asztmatikus vagy allergikus köhögést is.

Nem csak a húsa fogyasztható és egészséges, magja, azaz a tökmag az egyik legismertebb természetes gyógyító prosztata bajok esetén. A köszvény és a férgesség ellenszere.

 

Mire figyeljünk? Hogyan dolgozzuk fel?

Többféle formájú sütőtök van forgalomban, létezik hosszúkás és kerek óriás is. Első szabály, hogy sosem szabad összekeverni a dísztökkel! Saját kertben is figyeljünk arra, hogy külön ültessük a dísztöktől, hogy véletlenül se keveredjen össze. Vásárlásnál is tájékozódjunk, ugyanis a manapság népszerű Halloween tökök nagy része nem alkalmas fogyasztásra.

Héja általában kemény, nehezebben lehet kettévágni és megpucolni. Óvatosan álljunk neki. A magrészt kanállal érdemes kikaparni, a magokat mossuk át, és szárítsuk ki. Vétek lenne kidobni, pirítva remek csemege.

Ha nem tudjuk azonnal az egészet felhasználni, pucolt állapotában, lefóliázva néhány napig eláll a hűtőben. Fagyasztani nem érdemes, ugyanis az egész, hibátlan tök hűvös, sötét helyen (pince, kamra) akár hónapokig is tárolható.

 

Mire használható?

Inkább azt kellene kérdezni, hogy mire nem használható? Héjastól feldarabolva, majd a magos részt eltávolítva sütőben megsütjük. Ez talán a legismertebb felhasználási módja, remek ebéd vagy vacsora. De van, aki kihűlve reggelinek is fogyasztja. 

Nagyon finom krémlevesek készíthetőek belőle. Vagy már a sütőben megsült tökből, vagy a friss, még kezeletlen tökből. Millióféle fűszerezése lehet, a hagymás fűszerezéstől kezdve a különböző nemzetek ízvilágán keresztül a legegyszerűbb sózáson át bármi. Főzés során ízesíthető más zöldségekkel is, mint pl. a sárgarépa, fehérrépa, édesburgonya. A kész leves dúsítható tálalásnál bacon- vagy kolbászcsipsszel, esetleg pirított tökmaggal és tökmagolajjal. Van, aki fokhagymás pirított kenyérkockával szereti.

Köretként és főzelékként is megállja a helyét. Érdemes más zöldségekkel társítani, ebben a formában is változatosan fűszerezhető. 

És már nem is tűnik meglepőnek, hogy sütemények alapanyaga is lehet, tésztába liszt részbeni helyettesítéseként vagy töltelékként egyaránt használható. Alapvetően édeskés íze miatt kevesebb cukor hozzáadása szükséges az édességeknél.

Ugye, hogy megérdemli azokat a nagybetűket?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?