Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Cékla, a téli tápanyagbomba

2020. október 29.

A cékla a téli hónapok egyik legértékesebb tápanyagtartalommal bíró zöldsége. Sokan viszont csak savanyúságként, ecetesen fogyasztják. Velem sem volt ez másként egészen addig, amíg el nem kezdtem komolyabban foglalkozni egyrészt a sporttáplálkozással, másrészt a sütéssel-főzéssel. Ekkor jöttem rá, hogy mennyire szuper természetes színezőanyag, amivel rengeteg különböző étel színesebbé és izgalmasabbá tehető anélkül, hogy ecetes cékla beütése lenne, hiszen a zöldség önálló íze nyersen és sütve is egészen más. Édeskés ízének köszönhetően remek alapanyaga lehet akár süteményeknek, palacsintáknak és turmixoknak is, de sós, fűszeres ételekben gondolkodva készíthetünk belőle krémlevest, rizottót vagy laktatóbb őszi salátákat.

A másik meggyőző érv pedig sportolóként szólt mellette, hiszen megtudtam, hogy a cékla – vagy a céklalé – képes érezhetően megnövelni testünk oxigénfelhasználó-képességét a benne lévő nitrátoknak köszönhetően. A teljesítménynövekedés leginkább abban érezhető, hogy a megszokottnál tovább képesek az izmok érdemi munkát kifejteni, ennek köszönhetően később fáradunk el, azaz eredményesebbé válnak a hosszú edzések. A cékla tehát nemcsak szuper természetes színezőanyag, hanem természetes teljesítményfokozó is.

 

Vannak még érveink!

– Tele van tápanyagokkal, vitaminokkal (B, C, A, E), vassal, folsavval, kalciummal, cinkkel és fehérjével.

– Alacsony az energiatartalma.

– Bővelkedik antioxidánsokban.

– Luteintartalma jót tesz a szemeinknek.

– Rostjai elősegítik a jó emésztést.

 

Céklával színezett zabpalacsinta

Hozzávalók (4-5 db-hoz):

1 kisebb db cékla

2 db tojás

1 dl növényi tej

2 dl víz

5 dkg zabpehelyliszt

½ mokkáskanál sütőpor

3 dkg eritrit

kókuszolaj

A céklát héjastól alufóliába csomagoljuk, villával megszurkáljuk, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt puhára sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd kicsomagoljuk, és eltávolítjuk a héját.

A céklát felkockázzuk, majd a tojásokkal, a tejjel és a vízzel együtt összeturmixoljuk. A folyékony alapanyagokhoz szitáljuk a lisztet, a sütőport és a eritritet, majd kézi habverővel homogénre keverjük a palacsintatésztát.

Felhevített és kókuszolajjal kiolajozott palacsintasütő serpenyőbe kanalazunk egy merőkanálnyi tésztát, majd alacsony lángon mindkét oldalát 1-1 percig sütjük. Hasonlóan elkészítjük a többi palacsintát is.

Ízlés szerint joghurttal, friss gyümölcsökkel vagy egyéb feltétekkel tálaljuk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!