Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Kedvencünk, a mogyoróvaj

2020. szeptember 29.

Új sorozatunkban bloggerünk, Gökler Kriszti mutatja be hónapról hónapra kedvenc egészségtudatos alapanyagait 1-1 recept kíséretében. 

 

Ha azt mondom, mogyoróvaj, valószínűleg már mindenki tudni fogja, mire gondolok. Néhány évvel ezelőtt viszont még inkább csak Amerikában és a nyugati országokban volt népszerű, nálunk pedig rögtön a mogyorókrémre asszociáltak az emberek, ami egy törökmogyoróból készült édes krém. 

Emlékszem, én akkor találkoztam vele először, amikor a holland cserediáklányunk hozott egy üveggel ajándékba, aminek nagyon megörültem, hiszen akkoriban rengeteg külföldi diétás oldalt követtem, ahol sokszor felmerült a „peanut butter”, nálunk viszont még nem volt kapható. Nagy örömmel kanalaztam bele, majd szörnyülködtem el hirtelen, mert teljesen más volt, mint amire számítottam. Egészen pontosan olyan, mintha a sós mogyorót ledarálták és üvegbe zárták volna. Később persze rájöttem, hogy pont ez a lényege, és így is nagyon könnyen rá lehet kapni. Főleg azért, mert tökéletes kombinációt alkot az édes ízekkel – nem véletlenül olyan népszerű a mogyoróvajas-lekváros szendvics az amerikai gyerekek körében. 

Szuper feltétje lehet ezen kívül a reggeli zabkásának, sőt különböző kekszek és sütemények alapanyagaként, és még ázsiai hangulatú csirkés főételekben is megállja a helyét. Ma már szinte bármilyen élelmiszerboltban kapható, viszont egy erős késű aprító, egy csomag sótlan földimogyoró, valamint ízlés szerint só és/vagy édesítő hozzáadásával pár perc alatt otthon is könnyedén elkészíthető. 

 

Miért érdemes fogyasztani? 

1. Gazdag E-vitaminban. Ez a vitamin nemcsak erős antioxidáns hatásáról ismert, hanem a bőrnek és a körömnek is jót tesz. 

2. B3-vitamin, kálium és magnézium szintén található benne. 

3. Bővelkedik „jó”, azaz egészséges zsírokban. 

4. A jelszó: rost! Magas rosttartalmának köszönhetően már egy pici adag is laktat. 

 

Mini mogyoróvajas sajttorta

Hozzávalók (12 db-hoz):

12 dkg cukormentes zabkeksz

10 dkg puha/olvasztott vaj

12 db muffinpapír vagy szilikonforma

20 dkg zsírszegény mascarpone

15 dkg krémes mogyoróvaj

12 dkg eritrit

2 db tojás 

2 evőkanál étkezési keményítő

étcsokoládé

földimogyoró

A sütőt előmelegítjük alsó-felső sütéssel 180 °C-ra.

A zabkekszet ledaráljuk vagy szétmorzsoljuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal, és a muffinformák aljára egyengetjük kb. fél cm-es rétegben. 

A mascarponét összekeverjük a mogyoróvajjal és az eritrittel, majd beleütjük és egyenletesen elkeverjük a tojásokat, végül beleszitáljuk a keményítőt is. A krémet 12 felé osztva egyenletesen rátesszük a kekszes réteg tetejére, majd az előmelegített sütőbe helyezzük kb. 30 percre, amíg megszilárdul a sajtréteg. 

Sütés után hűlni hagyjuk, majd ízlés szerint olvasztott étcsokoládéval és földimogyoró-darabokkal díszíthetjük. Fogyasztás előtt érdemes néhány órára vagy akár egy éjszakára a hűtőben pihentetni. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?