Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Kedvencünk, a csicseriborsó: sokoldalú és egészséges

2020. augusztus 29.

Új sorozatunkban bloggerünk, Gökler Kriszti mutatja be hónapról hónapra kedvenc egészségtudatos alapanyagait 1-1 recept kíséretében. Indítsuk a sort a csicseriborsóval!

Amint elkezd ismerkedni az ember a növényi alapú táplálkozással, hamar szemben találja magát a hüvelyesekkel, amelyek növényi forrásként is meglehetősen magas fehérjetartalommal rendelkeznek. Nekem elsőre csak az újévi lencsefőzelék volt ismerős ebben a témában, aztán találkoztam a csicseriborsóval. Korábban inkább külföldön volt divatos, itthon még kevesen ismerték. Rögtön a kedvenc hüvelyesem lett, nemcsak kiemelkedő tápanyagtartalma, hanem a változatos felhasználási lehetőségei miatt is. Már önmagában, puhára főzve is szuperül kiegészíti, feldobja az egyszerű salátákat, sokféle keleti currys és paradicsomos ragu alapja lehet, emellett felhasználható édes süteményekhez, sőt a belőle készült liszt is remek alternatívát jelent a fehér lisztre sok receptben. Azok számára, akik kevés húst esznek vagy húsmentes táplálkozást folytatnak, szinte kötelező eleme a kiegyensúlyozott és változatos étrendnek.

Miért érdemes fogyasztani?

1.Gazdag élelmi rostokban, ezért segíti az emésztést, illetve „kipucolja” a bélfalakat.

2.Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási kockázatát, segít kordában tartani a vérnyomást és a koleszterinszintet.

3.Vércukorszintünkre is jótékonyan hat lassú felszívódásának köszönhetően.

4.Gazdag B- és E-vitaminban, cinkben, vasban, magnéziumban, valamint karotinban.

Nyers „sütitészta”

Ki ne szerette volna kisgyerekként megkaparintani az otthon készülő sütemény vagy keksz nyers tésztájának maradékát? Itt egy szuper egyszerű, növényi fehérjében gazdag recept, amit bátran bekanalazhatunk anélkül, hogy a nyers tojástól kellene tartanunk.

Hozzávalók (2 adaghoz):

25 dkg főtt vagy konzerv csicseriborsó

2 evőkanál mandulaliszt

5 dkg mogyoróvaj

1 evőkanál vanília aroma

5 dkg eritrit

1 dl növényi tej

étcsokoládé pasztilla

A csicseriborsót átmossuk és lecsepegtetjük, majd aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk a csokoládé kivételével az összes hozzávalót, és az egészet teljesen krémesre aprítjuk. Szükség esetén többször átkeverjük a hozzávalókat, hogy ne maradjanak benne darabkák.

Ízlés szerinti mennyiségben beleszórjuk a csokoládé pasztillákat is, alaposan elkeverjük, majd kis tálkákba vagy poharakba kanalazva tálaljuk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?