Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezek a lenmag legjobb tulajdonságai

2021. június 29.

Ha valaki küzdött valaha emésztési problémával, minden bizonnyal találkozott már a lenmaggal, addig viszont legtöbbünk csak egy egyszerű pogácsafeltétként tartotta számon. Nekem legalábbis sokáig csak ez élt a fejemben, pedig ennél valójában azért sokkal többről van szó.

Kevés szénhidrátot tartalmazó diétáim alatt megtapasztaltam, hogy rosttartalmának köszönhetően valóban serkenti az emésztést, és segíti a méreganyagok kiürülését a bélrendszerből. Szintén hasznos, de kevésbé ismert tulajdonsága, hogy a legkiválóbb arányban tartalmazza az omega-3 és omega-6 zsírsavakat a növényi források tekintetében. Ezért azok számára, akik nem szívesen fogyasztanak halakat és más tengeri herkentyűket, szinte kötelező. 

Növényi étrendet folytatók vagy tojásallergiások számára pedig azért lehet érdekes, mert őrleménye 3-4-szeres mennyiségű vizet is képes magába szívni 10-15 perc alatt. Az így készült massza pedig különböző süteményreceptekben tojás helyettesítésére alkalmazható. Lisztjéből különböző pékáruk készíthetők, de ezeknél is fontos a nagyobb mennyiségű folyadék hozzáadása.

Fontos elmondani, hogy egész magként a héja miatt nem tud megfelelően hasznosulni, így érdemes vagy pehely formájában megvenni, vagy egy egyszerű kávédarálóban, aprítógépben finomra aprítani. 

 

Lenmagos lepény

 

Hozzávalók (1 adaghoz):

30 g lenmag

1 evőkanál sörélesztő pehely

1/2 evőkanál adalékanyagmentes ételízesítő

1 db tojás

1 evőkanál olívaolaj

 

A lenmagok kávédarálóban finomra daráljuk, majd összekeverjük a sörélesztővel és az ételízesítővel. A tojást az olajjal együtt villával felverjük, majd a lenmagos keverékhez öntjük. Így egy sűrű masszát kapunk, amit egy száraz teflon serpenyőben elegyengetünk, majd közepes lángon mindkét oldalát 3-4 perc alatt készre sütjük. A lepényt ízlés szerint megtölthetjük krémsajttal, sonkával, sajttal, zöldségekkel. 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mi mindenre jó a quinoa?

Mi mindenre jó a quinoa?

Receptet is mutatunk
Több mint reggeli! A zabpehelynek minden konyhában ott a helye

Több mint reggeli! A zabpehelynek minden konyhában ott a helye

Fő a változatosság: a zabkását sütve is elkészítheted, mutatjuk, hogyan.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.