Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A tofu nem csak a vegánok kedvence! Akár rántottát is készíthetsz belőle

Receptet is mutatunk!
2021. szeptember 27.

Vegánok – azaz teljesen növényi alapú étkezést folytatók – számára egész biztosan nem kell bemutatnom a tofut, hiszen a legismertebb, és árának köszönhetően a leggyakrabban használt húspótló készítmény. Egészségügyi és környezetvédelmi szempontból azonban húsevők számára is érdemes akár húsmentes étkezéseket, akár teljes napokat tartani, így nálam mindig megtalálható belőle 1-1 kocka a hűtőben. Sokszor jól jön, hiszen egyszerűen elkészíthető, de roppant sokoldalú alapanyag.

A tofu egy szójababból készült alacsony kalória- és szénhidráttartalmú növényi fehérjeforrás. Külföldön több különböző állagú verziója ismert, nálunk egyelőre sajnos csak a kemény fajtája elterjedt, az viszont natúr, füstölt, marinált és fűszerezett változatban is kapható. 

Az ázsiai konyhának már régóta fontos alapanyaga, azonban nem csak a keleti ízekhez passzol jól. Bátran készíthetünk vele akár magyaros jellegű fogásokat is, például pörkölt alapon vagy rántott formában, a lenti recepttel pedig a tojásrántottát is helyettesíthetjük. Kevesen tudják, de a tofu édes desszertek alapanyaga is lehet, ehhez azonban a nálunk ritkán kapható selyemtofu az ideális. Ebből különböző pohárkrémek, sőt akár vegán sajttorta is készíthető. 

 

Tofurántottás pirítós 

 

Hozzávalók (2 adaghoz):

1 ek olívaolaj

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

½ ek kurkuma

¼ ek füstölt pirospaprika

őrölt fekete bors

himalája fekete só

20 dkg natúr vagy füstölt tofu

0,5 dl víz

1 marék friss bébispenót

1 db paradicsom

2 nagyobb szelet kovászos kenyér

1 szál újhagyma

1 szál friss petrezselyem

 

Elkészítés:

Serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd megpirítjuk rajta a finomra aprított vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Amint üvegesre pirult, megszórjuk kurkumával, füstölt pirospaprikával és ízlés szerint őrölt fekete borssal és fekete sóval. 

A tofut lecsepegtetjük, majd a fűszeres hagymára morzsoljuk és alaposan összekeverjük. Felöntjük kevés vízzel, beletesszük a friss bébispenótot és a felkockázott paradicsomot, majd fedő alatt 2-3 percig főzzük.

A kenyérszeleteket megpirítjuk, rákanalazzuk az elkészült tofurántottát, majd felkarikázott újhagymával és friss, aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!