Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A tofu nem csak a vegánok kedvence! Akár rántottát is készíthetsz belőle

Receptet is mutatunk!
2021. szeptember 27.

Vegánok – azaz teljesen növényi alapú étkezést folytatók – számára egész biztosan nem kell bemutatnom a tofut, hiszen a legismertebb, és árának köszönhetően a leggyakrabban használt húspótló készítmény. Egészségügyi és környezetvédelmi szempontból azonban húsevők számára is érdemes akár húsmentes étkezéseket, akár teljes napokat tartani, így nálam mindig megtalálható belőle 1-1 kocka a hűtőben. Sokszor jól jön, hiszen egyszerűen elkészíthető, de roppant sokoldalú alapanyag.

A tofu egy szójababból készült alacsony kalória- és szénhidráttartalmú növényi fehérjeforrás. Külföldön több különböző állagú verziója ismert, nálunk egyelőre sajnos csak a kemény fajtája elterjedt, az viszont natúr, füstölt, marinált és fűszerezett változatban is kapható. 

Az ázsiai konyhának már régóta fontos alapanyaga, azonban nem csak a keleti ízekhez passzol jól. Bátran készíthetünk vele akár magyaros jellegű fogásokat is, például pörkölt alapon vagy rántott formában, a lenti recepttel pedig a tojásrántottát is helyettesíthetjük. Kevesen tudják, de a tofu édes desszertek alapanyaga is lehet, ehhez azonban a nálunk ritkán kapható selyemtofu az ideális. Ebből különböző pohárkrémek, sőt akár vegán sajttorta is készíthető. 

 

Tofurántottás pirítós 

 

Hozzávalók (2 adaghoz):

1 ek olívaolaj

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

½ ek kurkuma

¼ ek füstölt pirospaprika

őrölt fekete bors

himalája fekete só

20 dkg natúr vagy füstölt tofu

0,5 dl víz

1 marék friss bébispenót

1 db paradicsom

2 nagyobb szelet kovászos kenyér

1 szál újhagyma

1 szál friss petrezselyem

 

Elkészítés:

Serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd megpirítjuk rajta a finomra aprított vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Amint üvegesre pirult, megszórjuk kurkumával, füstölt pirospaprikával és ízlés szerint őrölt fekete borssal és fekete sóval. 

A tofut lecsepegtetjük, majd a fűszeres hagymára morzsoljuk és alaposan összekeverjük. Felöntjük kevés vízzel, beletesszük a friss bébispenótot és a felkockázott paradicsomot, majd fedő alatt 2-3 percig főzzük.

A kenyérszeleteket megpirítjuk, rákanalazzuk az elkészült tofurántottát, majd felkarikázott újhagymával és friss, aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.