Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Egészséges, finom és sokoldalú, ez a mák

2021. augusztus 24.

Kevés más országban ismerik és szeretik annyira a mákkal készült ételeket, mint nálunk, mégis a legtöbb háztartásban csak a karácsonyi bejgli és a mákos guba elkészítésekor kerül elő ez a méltatlanul mellőzött alapanyag.

Mivel szuper telítetlen zsírforrás, illetve az olyan ásványi anyagokban is gazdag, mint például a kalcium, a vas, a magnézium és a cink, bizony megéri nem csak az ünnepi asztalon találkozni vele.

Habár alapvetően elég megosztó alapanyag, én kifejezetten szeretem jellegzetes ízét, így pár éve úgy döntöttem, mostantól megpróbálom jobban becsempészni a hétköznapjaimba is. Így született meg például a mákos-citromos amerikai palacsinta receptem, vagy az egyik kedvenc reggeli zabkása variációm is. De feldobhatunk vele ezeken kívül akár különböző salátákat, péksüteményeket és kenyérféléket is. 

 

Citromos-mákos zabkása

 

Hozzávalók (2 adaghoz):

10 dkg apró szemű zabpehely

2 dkg darált mák

½ citrom

5 dl (növényi) tej

1 ek vaníliaaroma

3 ek görög joghurt

10 dkg friss gyümölcs

 

Elkészítés:

A zabpelyhet összekeverjük a mákkal és a citrom reszelt héjával, majd felöntjük tejjel, frissen facsart citromlével és vaníliaaromával. Közepes lángon, gyakori kevergetéssel sűrű kását készítünk belőle.

Görög joghurttal és friss gyümölccsel, például áfonyával vagy meggyel tálaljuk. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.