Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Kesudióból sajt? Igen!

2021. május 31.

A kesudió felhasználási módja bizony messze túlmutat azon, hogy esténként a TV előtt ízletes ropogtatnivaló a pörkölt, sós verzió. Bár sokáig én is csak így ismertem és szerettem. Azonban amikor elkezdtem beleásni magamat a növényi alapú táplálkozás rejtelmeibe, úton-útfélen kesudiót tartalmazó receptek jöttek velem szembe. 

A húsmentes táplálkozás sokak számára nem jelent különösebb lemondást, tejtermékek, különösen sajtok nélkül viszont már annál nehezebb elképzelni egy hosszú távon tartható életmódot. Itt jön képbe a kesudió. Ez az olajos mag ugyanis natúr sótlan formájában szuperül felhasználható például kemény sajtok készítéséhez – zselésítő anyag és sörélesztőpehely hozzáadásával –, mascarpone szerű sajtkrémekhez – valamilyen édesítővel krémesre turmixolva –, folyékony sajtszószhoz – növényi tejszínnel lágyítva és kurkumával színesítve –, vagy éppen rögös túróhoz és ricottához, ahogy a lenti receptben is mutatom. 

Fontos, hogy felhasználás előtt érdemes legalább 30 percre meleg vízbe áztatni, mert így egyrészt kissé megpuhul – és könnyebben apríthatóvá válik –, másrészt lebomlik a fitinsav tartalma, aminek köszönhetően könnyebben emészthetők lesznek a kesudióban található hasznos tápanyagok. 

 

Vegán ricotta

Hozzávalók (4 adaghoz):

80 g natúr kesudió

5 g sörélesztőpehely

1 gerezd fokhagyma

1 evőkanál citromlé 

himalája só

 

A kesudiót forró vízbe áztatjuk legalább 30 percre, hogy megpuhuljon. Ezután aprítógépbe tesszük a sörélesztőpehellyel – ami a sajtos jellegű ízről gondoskodik –, a fokhagymával, a facsart citromlével és ízlés szerint himalája sóval. Turmixolhatjuk teljesen krémesre, de meghagyhatjuk rögös túró állagúra is. Kovászos kenyérre kenve, friss zöldségekkel tálaljuk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mi mindenre jó a quinoa?

Mi mindenre jó a quinoa?

Receptet is mutatunk
Több mint reggeli! A zabpehelynek minden konyhában ott a helye

Több mint reggeli! A zabpehelynek minden konyhában ott a helye

Fő a változatosság: a zabkását sütve is elkészítheted, mutatjuk, hogyan.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.