Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Több mint reggeli! A zabpehelynek minden konyhában ott a helye

Fő a változatosság: a zabkását sütve is elkészítheted, mutatjuk, hogyan.
2021. március 30.

Azt gondolnánk, hogy a zabpehely mindig is egyet jelentett a diéta vagy az egészséges életmód címszavakkal, pedig pár évvel ezelőtt még ez az alapanyag sem volt annyira ismert, mint napjainkban. Azóta viszont ellepte a boltok polcait nagy- és aprószemű, korpa és liszt, instant kása, keksz és szelet verziókban is, kimondhatjuk, hogy zabpehely összetevővel mostanában szinte bármi eladható. 

Véleményem szerint azonban érdemes inkább csak az első négy változatot, tehát az „alap” zabpelyhet, a zabkorpát és a zabpehelylisztet megvenni, azokból pedig otthon, magunknak megfőzni, megsütni a finomságokat. A legtöbb zabpelyhes recept borzasztóan egyszerű, és ha mi készítjük, egészen biztosak lehetünk benne, hogy a végeredmény is valóban megfelel az egészséges életmód alapelveinek. 

A teljes zab pozitív élettani hatásai közül az egyik legfontosabb, hogy sok rostot tartalmaz. Így az étkezések során viszonylag kis mennyiséggel beérjük, és a jóllakottság érzetét is tovább fenntartja. Emellett gazdag fehérjékben, vitaminokban, antioxidánsokban, segíthet rendezni a koleszterin- és vércukorszintünket, illetve lassítja a bevitt cukor felszívódását. Növényi polifenoljainak hála természetes vértágító, ezért a vérnyomás csökkentésében is szerepet kaphat. 

A leggyorsabb alaprecept belőle a zabkása, amit készíthetünk főzés nélkül, előző este beáztatva, vagy fogyasztás előtt megfőzve, sőt akár mikróban is. Ízesíthetjük magvakkal, gyümölcsökkel, kakaóval, fahéjjal, kókusszal és még számos egyéb kiegészítővel. Sokak azonban nem rajonganak a kásás állagért, nekik mutatok most egy sült zabkása receptet, ami semmivel sem bonyolultabb, viszont állagát tekintve sokkal inkább emlékeztet egy süteményre. Egyszer elkészítve akár több napi reggelinket is fedezhetjük belőle. 

 

Banános-mogyoróvajas sült zabkása

 Hozzávalók (egy 15×25 cm-es tepsihez):

1 evőkanál kókuszolaj

70 g nagyszemű zabpehely

70 g aprószemű zabpehely

1 evőkanál őrölt fahéj

1 mokkáskanál sütőpor

1 db banán

50 g mogyoróvaj

1 db tojás

2 dl növényi tej

 

 A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. 

A tepsit kiolajozzuk. Az aljára szórjuk egyenletesen a nagyszemű, majd az aprószemű zabpelyhet, rá a fahéjat és a sütőport.

A banánt turmixgépbe tesszük, és egynemű masszává turmixoljuk a mogyoróvajjal, a tojással és a tejjel. Ízlés szerint adhatunk még hozzá édesítőt is, ha a banán ízénél édesebb végeredményt szeretnénk kapni.

A folyékony masszát a zabpehelyre öntjük, majd elkeverjük.

Az előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Szeletekre vágjuk, majd plusz mogyoróvajjal és banánszeletekkel tálaljuk. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!