Használd sokoldalúan a datolyát!
2021. January 26.A datolyát jellemzően szárított, cukros aszalványként ismerjük, így, magában fogyasztva pedig sosem vonzott különösebben. Akkor kezdte el jobban felkelteni a figyelmemet, amikor megtudtam, hogy beáztatva, száraz vagy puffasztott gabonákkal és olajos magvakkal párosítva milyen kiváló alapját képezi a különböző általam is kedvelt nyers-vegán desszerteknek, lehet belőle például tortaalap, energiagolyó vagy nyers szelet.
A datolya ugyanis ilyen formában egyrészt szuper természetes eredetű édesítő – így nem szükséges a desszerthez cukrot vagy cukoralkoholt használni –, másrészt ragacsos állagának köszönhetően kötőanyagként is szolgál. Tápanyagait tekintve elég magas a szénhidráttartalma, ezért nem érdemes túlzásba vinni a felhasználását, viszont mértékkel fogyasztva gyors energiaként szolgál sportolás előtt vagy nagyobb koncentrációt igénylő feladatoknál. Rosttartalmának köszönhetően jó hatással van az emésztésre, és ásványianyag-tartalma is kiemelkedő. Különösen magnézium, kálium és kalcium található benne nagyobb mennyiségben.
Kakaós nyers szelet
Hozzávalók (8 darabhoz):
5 db királydatolya
10 dkg apró szemű zabpehely
6 dkg mandula, kesudió vagy földimogyoró
2 evőkanál zsírszegény kakaópor
A datolyákat egy órára vízbe áztatva puhítjuk. Kimagozzuk, majd késes aprítóba tesszük, és 3 evőkanál áztatóvízzel pürésítjük. Ezután hozzáadjuk a zabpelyhet, az olajos magvakat és a kakaóport, majd tovább aprítjuk.
A nyers tésztát folpack fóliára kanalazzuk, és összenyomkodjuk egy kb. fél cm magas, 15×20 cm-es téglalappá. Egy óráig hűtőben pihentetjük, majd éles késsel nyolc szeletre vágjuk.