Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Chiamag vagy azték zsálya – ez napjaink egyik legnépszerűbb szuperétele

2020. december 14.

A chiamagról jó pár évvel ezelőtt olvastam először külföldi blogokon, ekkor még igazi kuriózum szuperételnek számított nálunk, és csak elvétve, a legeldugottabb bioboltokban, aranyáron volt kapható. Az azték zsályaként is nevezett mag Latin- és Dél-Amerikából ered, és ott igazán népszerű, így az akkor éppen Mexikóban cserediákoskodó húgomat kértem meg, hogy hozzon nekem belőle kóstolót. Rá 1-2 évre már itthon is sokkal népszerűbb és ismertebb lett, egyre több helyen elkezdték árulni. Az ára is csökkent, ennek köszönhetően pedig gyakori hozzávalója lett az étrendemnek. 

Igazán diétabarát alapanyag, hiszen minimális mennyiség felhasználásával is nagyon laktatóvá tehető vele több különböző étel, hála a mag rosttartalmának és folyadékfelvevő képességének. Ha például nem lakunk igazán jól a reggeli 30-50 grammos zabkásánkkal, próbáljuk meg felturbózni 10-15 gramm chiamaggal, és máris sokkal tovább el fog telíteni.

Jöjjön még két ok, amiért érdemes beépíteni az étrendünkbe! Az egyik – a volumennövelő tulajdonságán kívül – a tápanyagsűrűsége, hiszen magként kiemelkedő a fehérjetartalma, nagy mennyiségben tartalmazza az esszenciális omega-3 és omega-6 zsírsavakat, valamint jó néhány fontos ásványi anyagot is. 

A másik pedig a sűrítő hatása, aminek köszönhetően szinte percek alatt készíthetünk vele különböző gyümölcslekvárokat vagy éppen pudingokat, de a vegánok akár még tojáshelyettesítőként is használhatják süteményreceptekben.

 

Chiamagos zablepény 

Hozzávalók (1 darabhoz):

20 g chiamag

2 dl növényi tej

1 evőkanál vanília aroma

30 g zabpehelyliszt

100 g görög joghurt

friss gyümölcsök

 

A chiamagot nagyon alaposan elkeverjük a tejben úgy, hogy minden magot érjen a folyadék, majd hozzáadjuk a vanília aromát is. Legalább fél órán keresztül hagyjuk megduzzadni a magokat, közben 1-2 alkalommal érdemes átkeverni. 

Ha megduzzadtak a magok, a chiapudinghoz keverjük a zabpehelylisztet. Szükség szerint adhatunk még hozzá növényi tejet vagy vizet, hogy könnyebben keverhető, de sűrű tésztát kapjunk. Ezt egy száraz palacsintasütő serpenyőbe kanalazzuk, majd a teljes felületén egyenletesen eloszlatjuk. 

Közepes lángon mindkét oldalát 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük. Az elkészült lepényt megkenjük görög joghurttal, majd friss gyümölcsökkel díszítjük. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!