Útifű maghéj, az egészségtudatos és sokoldalú alapanyag
Az útifű maghéj neve leggyakrabban emésztőrendszeri problémák esetén merül fel, hiszen kiváló élelmirost-forrásként képes megtisztítani azt. Én azonban most egy másik oldaláról szeretném megközelíteni, hiszen diétázós időszakaim egyik közkedvelt alapanyagáról beszélek. Fontos tulajdonsága ugyanis, hogy nagyon sok folyadékot képes magába szívni, ezáltal minimális mennyiséget – és kalóriát – elfogyasztva is képes hatékonyan stabilizálni a vércukorszintet, valamint csökkenteni az éhségérzetet, amelyek kulcsfontosságúak egy diéta során.
Sok receptben felhasználható a szénhidráttartalom csökkentésére anélkül, hogy az adott étel állaga jelentősen változna, például kenyérfélékben, péksüteményekben vagy desszertekben. Egy másik tulajdonsága pedig, hogy zselésítőanyagként is szolgál, így rendszeresen használom rögtönzött lekvárok elkészítéséhez úgy, hogy a felolvasztott, áttört fagyasztott gyümölcshöz keverek belőle egy evőkanálnyit, majd megvárom, hogy szépen besűrűsödjön.
Alacsony szénhidráttartalmú zsemle
Hozzávalók (5 darabhoz):
14 dkg mandulaliszt
4 dkg útifű maghéj
1 mokkáskanál sütőpor
himalája só
2 db tojás
2 evőkanál almaecet
2,5 dl meleg víz
lenmag, szezámmag
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra.
Először összekeverjük a száraz hozzávalókat: a mandulalisztet, az útifű maghéjat, a sütőport és a sót.
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéhez adjuk az almaecetet, és kézi habverővel buborékosra (nem kemény habbá) verjük, majd a meleg vízzel együtt a száraz hozzávalókhoz adjuk. Alaposan összekeverjük, majd nedves kézzel öt részre osztjuk, és zsemléket formázunk a tésztából.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, lekenjük egy evőkanálnyi vízzel összekevert tojássárgájával, és megszórjuk a magvakkal.
Az előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.