Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Vissza a nyárból a tudatos hétköznapokba

2019. August 28.

Nyáron kicsit mindenki „szabadabban” él, kevésbé ragaszkodik a saját maga számára felállított szabályokhoz, és próbálja kiélvezni a legrövidebbnek tűnő évszakot, amikor hosszúak a nappalok és sok a programlehetőség. Ám ahogy beköszönt az ősz, sokan rájövünk, hogy talán picit elhanyagoltuk magunkat, és ideje újra visszatérni egészségtudatos szokásainkhoz. Íme néhány tipp, ami segíthet ebben.

 

Keressünk személyi edzőt, csoportos órát vagy akár csak egy barátot, akivel együtt járhatunk el mozogni, és legyen minden héten legalább 3 fix alkalom, amikor ezt előre eltervezetten beiktatjuk a napunkba. Így biztosan semmi sem jöhet közbe, és minél fittebbek vagyunk, annál könnyebb még a szürke és hűvöskés őszi reggeleken is kikelni az ágyból.

 

Írjunk össze egy heti és egy havi bevásárlólistát csupa egészséges élelmiszerből, amely mankóként szolgál majd a bevásárlások során. A heti tartalmazza azokat a termékeket – például zöldségeket, gyümölcsöket és húsokat –, amiket mindig frissen érdemes megvenni, a havi pedig azokat, amelyek több ideig is elállnak, ilyenek például a gabonafélék, a fagyasztott zöldségek és a fűszerek. A tudatos vásárlás nem csak egészségügyi szempontból előnyös, hanem a pénztárcánknak is jót tesz.

 

Állítsunk össze magunknak heti menüt, amely étkezésekre lebontva tartalmazza az adott időpontra szánt ételeket. Amit csak lehet, készítsünk el már 3-4 napra előre, mert így rengeteg időt spórolunk, és megkíméljük magunkat azoktól a lehetséges rossz döntésektől, amelyeket éhesen hoznánk. 

 

Készítsünk magunkról 2 hetente vagy havonta folyamatképeket, amelyek az aktuális alakunkat mutatják. Ez motivációként szolgál arra, hogy komolyan vegyük az edzéseket és az egészséges táplálkozást, visszatekintve pedig remek bizonyítékul szolgálnak majd, hogy a befektetett munka igenis megtérül.

 

Próbáljunk ki minden héten legalább egy új alapanyagot vagy receptet. Csak az panaszkodhat, hogy egészségesen élni unalmas, aki sajnálja az időt arra, hogy kísérletezzen. Rengetek felfedezésre és kipróbálásra váró alapanyag létezik, amellyel ízletes és egészséges ételeket tudunk készíteni, megkönnyítve, megszínesítve ezzel az életmódváltást. 

Fotó: 123RF

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!