Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Növényi fehérjeforrást keresel? Próbáld ki a kendermagot!

Cikkünkben receptet is mutatunk! 
2021. október 30.

A kendermaggal kapcsolatban sok az előítélet, ami leginkább abból fakad, hogy nem ismerjük pontosan az alapanyag eredetét. Habár egy növényfajba tartozik a kannabisszal, a kender egy teljesen más növény, ami semmilyen kábító hatással nem bír.

Ehelyett viszont rendkívül magas tápanyagtartalommal rendelkezik. Megtalálható benne a két esszenciális zsírsav, az omega-3 és az omega-6, de fehérjetartalma is meglepően magas egy növényi fehérjeforráshoz képest. Fogyasztása leginkább pehely formájában jellemző, de kapható teljes magként is, illetve készítenek belőle fehérjeport és olajat is. 

 

Ez is érdekelhet: Mi mindenre használhatjuk a quinoát?

 

Az íze leginkább az ismert olajos magvakra hasonlít, engem talán leginkább a napraforgóra emlékeztet. Olyan tekintetben viszont semleges, hogy szuperül passzol sós ételekhez – például avokádós kenyérre, salátára, tésztaételre, zöldségragura szórva is használom –, és édesekhez is – mint a lenti receptben, vagy reggeli kásákra szórva, turmixokba, energiagolyók vagy kekszek alapanyagaként. 

Abszolút nem elhanyagolhatatlan alapanyaga egy egészséges étrendnek, azonban ha szeretnénk megismerni egy „új”, ízletes és értékes tápanyagokban gazdag növényi fehérjeforrást, érdemes adni egy esélyt a kendermagnak. 

 

Témába vág: Ezek a lenmag legjobb tulajdonságai

 

Céklás banánkenyér

Hozzávalók:

2 db banán

15 dkg puhára sült/főtt cékla

2 db tojás

10 dkg zabpehely

2 dl tej

10 dkg görög joghurt

5 dkg kókuszolaj

10 dkg durumliszt

2 ek őrölt fahéj

½ ek őrölt gyömbér

½ ek őrölt szerecsendió

1 mk szódabikarbóna

magvaj

kendermagpehely

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

A banánokat, céklát, tojásokat, zabpelyhet, tejet, görög joghurtot és kókuszolajat turmixgépben krémesre turmixoljuk. Külön összekeverjük a lisztet a fűszerekkel és a szódabikarbónával, majd a nedves hozzávalókhoz szitáljuk. 

A tésztát egy kókuszolajjal megkent kenyérformába öntjük, majd az előmelegített sütőbe toljuk, és 40 percig sütjük.

Ha megsült, kb. 30 percig hűlni hagyjuk, majd felszeleteljük, megkenjük ízlés szerint valamilyen magvajjal, és bátran megszórjuk kendermagpehellyel.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.