
Mi mindenre használhatjuk a quinoát?
2019. március 25.Miért jó quinoával főzni?
A quinoa igazi szuperélelmiszer, nem csoda, hogy annyian szeretik. Gazdag kalciumban, magnéziumban és mangánban, ráadásul kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a rizs vagy az árpa. Akik egészségesen szeretnének táplálkozni, azoknak jó hír, hogy mind a kilenc létfontosságú aminosavat tartalmazza, és mivel teljes fehérje, nagyon „töltős”, azaz kis mennyiséggel is hamar eltelítődik a gyomrunk. Vegetáriánusoknak és vegánoknak pedig azért nagyszerű, mert számukra fejtörést okozhat a fehérjékben gazdag étrend összeállítása. Végül pedig ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a quinoa rosttartalma igen magas, így pozitív hatást gyakorol az emésztésünkre, sőt még a fogyásban is segítségünkre lehet.
Hogyan készítsük elő főzés előtt?
Bármennyire is sietünk, az alapos öblítést ne hanyagoljuk el! A quinoa külsején egy úgynevezett szaponin bevonat található, amely igencsak kesernyés ízű. Az öblítéssel ezt a keserű ízt tüntetjük el.
Így főzzük készre
A legegyszerűbben köretnek készíthetjük el rizs vagy burgonya helyett. Gazdag és jellegzetes íze komolyabb fűszerezés nélkül is megállja a helyét. Nagyjából 20 perc alatt fő meg, ha érdekesebbé szeretnénk tenni az ízét, víz helyett főzzük csirke vagy zöldség alaplében. Az arány is igen egyszerű: 2 rész folyadékot adjunk 1 rész quinoához.
Pizzatészta is lehet belőle
Először áztassuk be a quinoát 6-8 órára. Ha főtt quinoát használunk, ragacsos állaggal számolhatunk, ha viszont csak áztatjuk, akkor szív is magába vizet, de emellett ropogósra is fog sülni. A leszűrt quinoát vízzel, tojással, sóval, olívaolajjal és egy kevés sütőporral dolgozzuk össze.
Tápláló egytálétel
Egyszerű és hasznos tipp egytálételt készíteni belőle. Szinten minden konyhai maradékot el tudunk tüntetni benne, és a kész ételt napokig tárolhatjuk a hűtőben. Maradék zöldségek, kolbász vagy kockázott sonka? Mind mehet bele!
Reform sült rizs
Ha fehér rizs helyett quinoát használunk a kedvenc pirított rizses receptünkhöz, sokkal egészségesebb ételt kapunk.
Levesbetétként
A húsos és a zöldséges leveseket is szuperül feldobja, ha tészta helyett főtt quinoát választunk levesbetétnek.
Édesszájúaknak
Süteményekbe is felhasználható. A brownie tésztájában a liszt egy részét felcserélhetjük főtt quinoára, sőt édesített, tejben vagy kókusztejben megfőzött quinoából felfújt is készülhet.
Forrás: mashed