Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mi mindenre használhatjuk a quinoát?

2019. március 25.

Miért jó quinoával főzni?

A quinoa igazi szuperélelmiszer, nem csoda, hogy annyian szeretik. Gazdag kalciumban, magnéziumban és mangánban, ráadásul kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a rizs vagy az árpa. Akik egészségesen szeretnének táplálkozni, azoknak jó hír, hogy mind a kilenc létfontosságú aminosavat tartalmazza, és mivel teljes fehérje, nagyon „töltős”, azaz kis mennyiséggel is hamar eltelítődik a gyomrunk. Vegetáriánusoknak és vegánoknak pedig azért nagyszerű, mert számukra fejtörést okozhat a fehérjékben gazdag étrend összeállítása. Végül pedig ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a quinoa rosttartalma igen magas, így pozitív hatást gyakorol az emésztésünkre, sőt még a fogyásban is segítségünkre lehet.

 

Hogyan készítsük elő főzés előtt?

Bármennyire is sietünk, az alapos öblítést ne hanyagoljuk el! A quinoa külsején egy úgynevezett szaponin bevonat található, amely igencsak kesernyés ízű. Az öblítéssel ezt a keserű ízt tüntetjük el.

 

Így főzzük készre

A legegyszerűbben köretnek készíthetjük el rizs vagy burgonya helyett. Gazdag és jellegzetes íze komolyabb fűszerezés nélkül is megállja a helyét. Nagyjából 20 perc alatt fő meg, ha érdekesebbé szeretnénk tenni az ízét, víz helyett főzzük csirke vagy zöldség alaplében. Az arány is igen egyszerű: 2 rész folyadékot adjunk 1 rész quinoához.

 

Pizzatészta is lehet belőle

Először áztassuk be a quinoát 6-8 órára. Ha főtt quinoát használunk, ragacsos állaggal számolhatunk, ha viszont csak áztatjuk, akkor szív is magába vizet, de emellett ropogósra is fog sülni. A leszűrt quinoát vízzel, tojással, sóval, olívaolajjal és egy kevés sütőporral dolgozzuk össze.

 

Tápláló egytálétel

Egyszerű és hasznos tipp egytálételt készíteni belőle. Szinten minden konyhai maradékot el tudunk tüntetni benne, és a kész ételt napokig tárolhatjuk a hűtőben. Maradék zöldségek, kolbász vagy kockázott sonka? Mind mehet bele!

 

Reform sült rizs

Ha fehér rizs helyett quinoát használunk a kedvenc pirított rizses receptünkhöz, sokkal egészségesebb ételt kapunk.

 

Levesbetétként

A húsos és a zöldséges leveseket is szuperül feldobja, ha tészta helyett főtt quinoát választunk levesbetétnek.

 

Édesszájúaknak

Süteményekbe is felhasználható. A brownie tésztájában a liszt egy részét felcserélhetjük főtt quinoára, sőt édesített, tejben vagy kókusztejben megfőzött quinoából felfújt is készülhet.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

7 ok, amiért muszáj quinoát ennünk

7 ok, amiért muszáj quinoát ennünk

És azt tudtad, hogy kik fedezték fel?

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!