Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mi mindenre használhatjuk a quinoát?

2019. március 25.

Miért jó quinoával főzni?

A quinoa igazi szuperélelmiszer, nem csoda, hogy annyian szeretik. Gazdag kalciumban, magnéziumban és mangánban, ráadásul kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a rizs vagy az árpa. Akik egészségesen szeretnének táplálkozni, azoknak jó hír, hogy mind a kilenc létfontosságú aminosavat tartalmazza, és mivel teljes fehérje, nagyon „töltős”, azaz kis mennyiséggel is hamar eltelítődik a gyomrunk. Vegetáriánusoknak és vegánoknak pedig azért nagyszerű, mert számukra fejtörést okozhat a fehérjékben gazdag étrend összeállítása. Végül pedig ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a quinoa rosttartalma igen magas, így pozitív hatást gyakorol az emésztésünkre, sőt még a fogyásban is segítségünkre lehet.

 

Hogyan készítsük elő főzés előtt?

Bármennyire is sietünk, az alapos öblítést ne hanyagoljuk el! A quinoa külsején egy úgynevezett szaponin bevonat található, amely igencsak kesernyés ízű. Az öblítéssel ezt a keserű ízt tüntetjük el.

 

Így főzzük készre

A legegyszerűbben köretnek készíthetjük el rizs vagy burgonya helyett. Gazdag és jellegzetes íze komolyabb fűszerezés nélkül is megállja a helyét. Nagyjából 20 perc alatt fő meg, ha érdekesebbé szeretnénk tenni az ízét, víz helyett főzzük csirke vagy zöldség alaplében. Az arány is igen egyszerű: 2 rész folyadékot adjunk 1 rész quinoához.

 

Pizzatészta is lehet belőle

Először áztassuk be a quinoát 6-8 órára. Ha főtt quinoát használunk, ragacsos állaggal számolhatunk, ha viszont csak áztatjuk, akkor szív is magába vizet, de emellett ropogósra is fog sülni. A leszűrt quinoát vízzel, tojással, sóval, olívaolajjal és egy kevés sütőporral dolgozzuk össze.

 

Tápláló egytálétel

Egyszerű és hasznos tipp egytálételt készíteni belőle. Szinten minden konyhai maradékot el tudunk tüntetni benne, és a kész ételt napokig tárolhatjuk a hűtőben. Maradék zöldségek, kolbász vagy kockázott sonka? Mind mehet bele!

 

Reform sült rizs

Ha fehér rizs helyett quinoát használunk a kedvenc pirított rizses receptünkhöz, sokkal egészségesebb ételt kapunk.

 

Levesbetétként

A húsos és a zöldséges leveseket is szuperül feldobja, ha tészta helyett főtt quinoát választunk levesbetétnek.

 

Édesszájúaknak

Süteményekbe is felhasználható. A brownie tésztájában a liszt egy részét felcserélhetjük főtt quinoára, sőt édesített, tejben vagy kókusztejben megfőzött quinoából felfújt is készülhet.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

7 ok, amiért muszáj quinoát ennünk

7 ok, amiért muszáj quinoát ennünk

És azt tudtad, hogy kik fedezték fel?

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.