Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Készüljünk a télre: Wolf András tippjei az egészséges és finom almakompóthoz

2020. October 17.

A hideg időszak beköszöntével – különös tekintettel a mostani járványhelyzetre – érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást. Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András a kompótot ajánlja, amelynek elkészítéséhez néhány tippet is ad. A kétgyermekes sztárséf tanácsaival a kompótkészítés során minimalizálhatjuk a tápanyag- és vitaminveszteséget, így a kompótunk nemcsak finom, de valóban egészséges is lesz.

1. Válasszunk friss, egészséges gyümölcsöt a kompót készítéshez! A legjobb, ha hazai, szezonális gyümölcs mellett döntünk, ami biztosan tele van vitaminnal, tápanyaggal. Ősszel Wolf András egyik kedvence az alma, amely könnyen beszerezhető és nagyon egészséges, mert nagyszerű vitamin-, antioxidáns- és tápanyagforrás. Igazi „egészségbomba”, erősíti az immunrendszert, és segít egészségünk megóvásában. 

2. A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, de ne áztassuk!

3. A gyümölcsöt hűvös helyen tartsuk, és mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt pucoljuk meg! Ne hámozzuk meg sokkal korábban, és ne hagyjuk állni, összefonnyadni.

4. Ne vágjuk túl apróra a gyümölcsöt, mert minél kisebbek a darabok, annál több tápanyag oldódik ki belőlük a kompót levébe. A kompótot általában a levével együtt tálaljuk, így ezek a tápanyagok, vitaminok sem vesznek el egészen, de a lé magasabb cukortartalmára érdemes odafigyelni.

5. Legyünk bátrak, kreatívak a fűszerezéssel: használjunk a hagyományos ízek mellett újakat is! Fahéj, csillagánizs, kardamom, vanília, szegfűszeg – szinte bármilyen fűszert kipróbálhatunk!

6. Hagyjuk a gyümölcsöket enyhén roppanósra, ne főzzük túl a kompótot!

+1 tipp: vonjuk be a gyerekeket is, adjunk nekik a koruknak megfelelő feladatot, így közös családi élménnyé válik a kompótkészítés!

Wolf Andrásnak arra is van ötlete, hogyan lehet az elkészült kompótot újszerűen, a gyerekek számára is csábítóan beépíteni a mindennapi családi étkezésekbe. Legújabb videójában meg is mutat egy ilyen receptet: almás pohárkrémet készít. Az Európai Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe keretében készült videó elérhető a program Facebook és Instagram oldalán.

 

Almás pohárkrém Wolf Andrástól 

Hozzávalók (4 fő részére):

0,5 liter almakompót

2 db friss alma

0,5 liter görög, sűrűbb joghurt

10 dkg dió

10 dkg mandula

10 dkg mogyoró

méz

 

Először lepürésítjük az almakompótot. Ezután meghámozzuk a friss almákat, majd kb. 0,5×0,5 centiméteres kockákra vágjuk. A mandulát, a diót és a mogyorót kicsit összeaprítjuk, majd serpenyőben megpirítjuk. Amíg pirulnak az olajos magvak, el is kezdhetjük a tálalást. A hosszúkás pohárba elsőként a pürésített almakompótot töltjük, aztán óvatosan rátesszük a görög joghurtot. Ezt követően megszórjuk a kockákra vágott almával. A megpirult magokra mézet öntünk, és összekeverjük. Végezetül rákanalazzuk a pohárkrémek tetejére.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!