Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Alma, alma, piros alma… Ismered az összes népszerű fajtát?

2019. december 6.

Nyáron is szeretjük, ám az őszi-téli időszak egyenesen elképzelhetetlen alma nélkül. De vajon tudjuk pontosan, hogy az egyes fajták mire a legjobbak? Melyikből lesz ellenállhatatlan az almás pite, és mely fajta jobb inkább kompótnak vagy sós ételek mellé? Cikkünkből kiderül.

Gála

Közkedvelt asztali alma, egyszerre édes és ropogós.

Íze és karaktere: édes és aromás, alacsony savtartalommal.

Erre használjuk: sült almának elkészítve, párolva kompótnak, sütve máj mellé.

Golden

Ezt az almafaját legegyszerűbben aranysárga színéről ismerhetjük fel.

Íze és karaktere: édes és aromás, alacsony savtartalommal. Lédús fajta.

Erre használjuk: a legfinomabb önmagában, de jól illik sajtok – például camembert – mellé. Tehetjük gyümölcssalátákba és kompótokba is.

Elstar

Kívül roppanós, belül kásás, de hő hatására sem esik szét. Gazdag C-vitaminban.

Íze és karaktere: gyümölcsös-fűszeres, kellemesen savas, frissítő.

Erre használjuk: nagyszerű sütéshez, kevert sütikhez, pitékhez és rétesekhez. Mivel sok C-vitamin található benne, érdemes nyersen (is) fogyasztani.

Granny Smith

Fűzöld színével azonnal felhívja magára a figyelmet, de ropogós húsáról is könnyedén felismerhető.

Íze és karaktere: kellemesen savas kevés cukorral, karakteres aroma nélkül. Rendkívül frissítő.

Erre használjuk: önmagában vagy salátákba téve fogyasszuk, nyáron finom sorbet készíthető belőle.

Pink Lady

Ausztráliából származó pirosas-rózsaszínes színű almaféle.

Íze és karaktere: lédús-aromás fajta magas cukortartalommal.

Erre használjuk: önmagában, sajttal vagy salátába téve is finom, de ha szeretnénk, meg is párolhatjuk. Egyaránt kínálhatjuk vadhúsok és szárnyasok mellé.

Jonathán

Az Egyesült Államokból származik, az egyik legnépszerűbb fajta hazánkban.

Íze és karaktere: erősen savas.

Erre használjuk: nehezebb húsos ételek remek kísérője lehet párolva. Az uzsonnás dobozok egyik sztárja.

Starking

Jellegzetes „nyújtott, lábas” formájáról könnyen felismerhető. Húsa roppanós.

Íze és karaktere: édeskés, fűszeres, aromás.

Erre használjuk: nyersen fogyasztva a legfinomabb.

Idared

Az Egyesült Államokban nemesített fajta, 1942 óta kapható. Jól tárolható.

Íze és karaktere: közepesen lédús, édes, enyhén savas, átlagos aromával.

Erre használjuk: sült almának vagy kompótnak kiváló, de laktató ételek könnyű kísérője is lehet.

Boskoop

Durva héjú, húsa frissen szüretelve inkább kemény. Tárolás során kásássá válik.

Íze és karaktere: erős, gyümölcsös, savas.

Erre használjuk: sült alma, rétes és más sütemények készítésére épp úgy ideális, mint főzésre.

Jonagold

Egy igazi jolly joker a konyhában.

Íze és karaktere: enyhén savas, édes, aromás és lédús.

Erre használjuk: ehetjük nyersen, de főzni és sütni is jól lehet vele.

Forrás: das Kochrezept

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Alma, körte, fagylaltos tölcsér… Igen, ezek mind testalkatok!

Alma, körte, fagylaltos tölcsér… Igen, ezek mind testalkatok!

Cikkünkből pedig az is kiderül, hogy milyen diéta passzol hozzájuk leginkább.

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.