Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ennyi gyümölcsöt érdemes enni naponta

2019. July 31.

Ha egészséges táplálkozásról, esetleg diétáról esik szó, sokaknak rögtön a gyümölcsök jutnak eszükbe. Az előbbit illetően nincs is ezzel semmi probléma, hiszen valóban bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és fitonutriensekben, amelyek mind-mind elengedhetetlenül fontos anyagok szervezetünk megfelelő működéséhez. 

 

Diétásnak és korlátlan mennyiségben fogyaszthatónak azonban nem tekinthetőek a gyümölcsök, méghozzá a bennük található gyümölcscukor miatt. Bár ez a cukor természetes fajta, szerkezetéből fakadóan mégis nem más, mint egyszerű cukor. Napi fogyasztását érdemes minimalizálni, hiszen gyors felszívódása miatt könnyen magasra emeli a vércukorszintet, ezáltal serkentve az inzulin kibocsátást. Ha azonban lassan felszívódó szénhidrátokkal és rostokkal párosítjuk – például zabpehellyel –, akkor ez a hatás jelentősen csökken. 

 

Általánosságban elmondható, hogy az ajánlott napi gyümölcsfogyasztás maximum 2-3 adagot foglal magába, ez megfelel kb. 1 almának, banánnak vagy körtének, illetve egy nagy marék bogyós gyümölcsnek. Próbáljuk meg a napunk első felében (vagy edzés előtt) elfogyasztani, ekkor ugyanis még jelentősebb az energiafelhasználásunk. Vacsorára már egyáltalán nem javasoltak.

 

Természetesen nem szabad félreérteni, a gyümölcsök még mindig sokkal jobb választásnak mondhatók, mint a boltokban kapható finomított cukrot tartalmazó édességek, illetve mindenképpen szükség is van rájuk az étrendünkben. Azonban ne essünk abba a hibába, hogy életmódváltás vagy egészséges étkezés címszó alatt szinte csak a gyümölcsökre támaszkodunk, hiszen rengeteg más hasznos – és összetett – szénhidrátforrás közül válogathatunk még ezeken kívül is.

Fotó: 123RF

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!