Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Nem TÖK mindegy! Ezek a legnépszerűbb sütőtökfajták

2019. September 17.

Hallottunk mi már olyan fanatikus tökkedvelőről, aki kifejezetten kedvenc alapanyaga miatt várja minden évben az őszt. Ha ti is így vagytok ezzel, és elsők között rohantok beszerző körútra a piacra, bizonyára már el is fogyasztottátok a szezon első sült sütőtökét. Mutatjuk a 4+1 legismertebb fajtát, tökvásárlásra fel! 

 

Kanadai sütőtök 

Sokak számára „a” sütőtök, nevezik sonkatöknek van orange sütőtöknek is. Hosszúkás nyeléből szép tallérokat vághatunk, de akár egyben vagy felkockázva is megsüthetjük. Már kisebb, másfél kg körüli darabokat is választhatunk, de a termetesebb példányok akár a 4 kg-ot is elérhetik. Felhasználási lehetőségei szinte korlátlanok: készíthetünk belőle édes és sós ízvilágú leveseket, pürét, gombócot, gnocchit, sült salátát vagy akár édes, aszalványokkal és olajos magokkal dúsított energiagolyót is. Sütve a legfinomabb, de főzhetjük, párolhatjuk is. 

 

Nagydobosi sütőtök 

Jellegzetes szürkés színével kitűnik a többi tök közül. Magyar fajta, külön érdekességként megemlíthető, hogy az 1920-1930-as években jegyezték a New York-i tőzsdén. Gömbölyded formájú, általában 4-10 kg közötti a súlya. Belül csodás narancssárga színű, sütve jönnek ki legjobban az ízei. 

 

Kiszombori sütőtök

A fehéres-ezüstös-szürkés, ovális alakú tök hasonló tulajdonságokkal bír, mint a nagydobosi fajta. 

 

Hokkaido tök 

Az egyik legnagyobb kedvencünk! Nevét Hokkaido szigetéről kapta, és a többi tökkel ellentétben jóval kisebb méretben is beszerezhetjük. Nem ritka a 2-3 kg-os Hokkaido tök sem, de ha egyszemélyes adagot keresünk, akár 50-60 dkg-os példányokat is választhatunk a piacon. A többi tökhöz hasonlóan is felhasználható, ám mérete és íze miatt leginkább töltve, sütve javasoljuk elkészíteni. Íze édeskés, kissé diós-mogyorós aromájú, remekül kiegészíti a sós ízeket, illetve jól bírja az erősebb fűszerezést. Finom például zsályával, rozmaringgal, curry fűszerkeverékkel vagy más erősebb ázsiai fűszerrel. És el ne felejtsük: a szójaszósszal is szuperül harmonizál! A töltése roppant egyszerű: csak vágjuk le a kalapot, távolítsuk el a magos részt, és már mehet is az üregbe a töltelék. Kalappal együtt süssük, sütés után a vékony héja is fogyasztható. 

 

+1: Halloween tök 

Fogyasztásra nem ajánlott, mégis igen népszerű tökféle, hiszen ebből faraghatjuk ki a legszebb és legtartósabb töklámpásokat. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Íme 15 a kedvenc sütőtökös receptjeink közül!

Íme 15 a kedvenc sütőtökös receptjeink közül!

Édes, sós, pohárban, tányéron, reggelire, ebédre, desszertnek - a kedvenc őszi alapanyagunk sokoldalúságáról is ismert és ezt a nagyon jó tulajdonságát ki is használták bloggereink

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!