Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ne csak kanadait vegyél! Ismered a Hokkaido tököt?

2021. November 4.

A jól ismert kanadai sütőtökkel (vagy sonkatökkel) nagyjából azonos időben, tehát ősztől kora tavaszig jelenik meg a boltok polcain egy, a többi tökfélénél kisebb, élénk narancssárga fajta, a Hokkaido tök. Kellemesen édes íze jól illik édes és sós receptekhez egyaránt, készíthetünk belőle levest, egytálételt, vagy akár muffint, pitét is.

 

Ez is érdekelhet: sütőtökös palacsintatorony recept 

 

Mi jellemzi?

Súlya 2-3 kg, neve pedig azt is elárulja, hogy japán tökfajta, arrafelé igen elterjedt a termesztése. Ismertetőjegye az élénk vöröses, narancssárgás színe, kerek formája. Húsa aranysárga és rostokban gazdag, magjai pirítva fogyaszthatók. Körülbelül 90 nap alatt érik be, héja kemény, de főzés közben megpuhul. 

 

Mire használhatjuk a konyhában?

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy a héja (ha már megpuhul) ehető-e. Mivel téli tökféle, a héja sokkal keményebb, mint a nyáron érő tököké, viszont – ahogy említettük – hőkezelés hatására puhává válik, ezért fogyasztható. Tehát ránk van bízva, hogy meghámozzuk-e. Felhasználása egyébként hasonló a kanadai sütőtökéhez, vagyis bármit, amit sütőtökből készítenénk, megcsinálhatunk Hokkaido tökből is. Elkészítését kezdjük a tök félbevágásával, majd a magok és a szálas rész kikanalazásával. Ezután felapríthatjuk vagy felszeletelhetjük, és már mehet is a sütőbe. 

 

Témába vág: Így szeletelheted fel legegyszerűbben a sütőtököt

 

Hogyan tároljuk?

Hűvös, napfénytől védett helyen az egész tök akár 9 hónapig is eláll. Szeletelést követően nagyjából egy hétig áll el a hűtőben. Ha a húsát eltávolítjuk a héjáról, akár le is fagyaszthatjuk, így 6 hónapig áll el.

 

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!